STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Avstralski znanstveniki želijo oživiti tasmanskega tigra

Sydney, 17. avgusta - Avstralski znanstveniki verjamejo, da so na dobri poti, da z uporabo matičnih celic in genske tehnologije znova oživijo izumrlega tasmanskega tigra (thylacinus cynocephalus). Trdijo, da bi lahko v naslednjem desetletju dobili prvega živega mladiča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Andrew Pask z Univerze v Melbournu je v torek dejal, da bo novo partnerstvo med njihovim laboratorijem za integrirano genetsko obnovo (TIGRR) in ameriškim biotehnološkim podjetjem Colossal Biosciences znanstvenikom omogočilo "velike korake pri ohranjanju ogroženih vrst in morebitnem oživljanju izumrlih živali".

V sporočilu za javnost navajajo, da se bodo Colossalove prelomne genske tehnologije združile z delom laboratorija TIGRR na področju sekvenciranja genoma tilacinov, kot tudi imenujejo tasmanske tigre. Prizadevanje bo podprto tudi z delom laboratorija TIGRR pri identifikaciji vrst, ki imajo podobno DNK kot tilacin, da bi zagotovili žive celice.

"Verjamem, da bi lahko s tem partnerstvom v desetih letih dobili prvega živega mladiča tasmanskega tigra, odkar smo jih pred skoraj stoletjem dokončno iztrebili," je dejal Pask. Dodal je, da bi nove tehnologije lahko pripomogle tudi k ohranjanju ali morebitnem oživljanju številnih drugih ogroženih ali izumrlih vrst.

Tasmanski tiger, ki je dobil ime po značilnih progah na hrbtu, sicer spada med vrečarje. Po splošnem prepričanju je izginil s celinske Avstralije pred približno 2000 leti. Zadnji znani primerek je umrl leta 1936 v ujetništvu v živalskem vrtu Beaumaris v Hobartu na otoku Tasmanija.