STAznanost

Nasa bo konec avgusta poslala novo raketo proti Luni

Cape Canaveral, 17. avgusta - Ameriška vesoljska agencija Nasa pripravlja novo orjaško raketo za polet na Luno. V prihodnjih letih naj bi sledilo še več poletov, med drugim tudi prvi s človeško posadko po letu 1972. Raketa bo iz Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi predvidoma vzletela 29. avgusta, poroča britanski BBC.

Za skoraj 100 metrov visoko raketo z imenom SLS (Space Launch System) bo prvo potovanje testno, brez posadke na krovu, v prihodnjih misijah pa naj bi astronavti prvič po 50 letih ponovno poleteli na površje Lune. To bi bil lahko ključen trenutek za Naso, ki bo ravno decembra praznovala 50. obletnico pristanka Apolla 17, zadnjega pristanka človeka na Luni.

Ameriška vesoljska agencija je pred časom obljubila, da se bo vrnila z novim visokotehnološkim programom Artemis, in meni, da je vrnitev na Luno način, kako se pripraviti na odhod astronavtov na Mars, ki je načrtovan nekje po letu 2030.

"Vsem, ki gledajo v Luno in sanjajo o dnevu, ko se bo človeštvo vrnilo na Lunino površje, sporočam - ljudje, tukaj smo! Vračamo se. In to potovanje se začenja s projektom Artemis 1," je dejal predstavnik Nase Bill Nelson.

"Prva izstrelitev s posadko, Artemis 2, bo čez dve leti, leta 2024. Upamo, da bo pristanek na Luni, Artemis 3, nastopil že leta 2025," je Nelson povedal za BBC News. Nasa je obljubila tudi, da bo na tej tretji misiji prisotna prva ženska, ki bo stopila na površje Lune.

Cilj prve misije je s pomočjo rakete SLS poslati kapsulo Orion v zanko okoli hrbtne strani Lune, nato pa jo pripeljati nazaj na Zemljo in spustiti v Tihi ocean v bližini Kalifornije. Cilj poskusnega poleta je preveriti tudi to, ali lahko toplotni ščit na kapsuli preživi vročino pri ponovnem vstopu v Zemljino ozračje. Ključni partner ZDA pri prihajajoči misiji je tudi Evropa.