STAznanost
Humanistika in družboslovje

Toplak: Sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo

Oxford, 18. avgusta - Sodne odločitve, s katerimi sodišča potrdijo ali razveljavijo izid volitev, utrjujejo zaupanje v demokracijo, ob izidu Priročnika volilnega prava ugotavlja pravnik Jurij Toplak. Volilne nepravilnosti so pravno, ne le politično vprašanje, zato jih je treba reševati s pravnimi sredstvi, ne na ulici, je izpostavil sourednik dela, ki ponuja globalno analizo volilnih sporov.

"Ko je leta 2000 Vrhovno sodišče ZDA odločilo v sporu med Bushem in Gorom, je bila javnost po svetu kritična do reševanja volilnih nesoglasij na sodišču, danes pa intervencijo sodišč stroka sprejema, to je trend povsod po svetu," je Toplak povedal ob sredini predstavitvi omenjene knjige, ki sta jo uredila z Davidom Schultzem z univerze Hamline.

V zadnjih letih so volitve ali referendume ponovili na podlagi sodb v Avstriji, Švici, Islandiji, Keniji, Malaviju in Sloveniji. V Sloveniji je aktivist Vili Kovačič leta 2018 pred Vrhovnim sodiščem uspešno izpodbijal referendum o drugem tiru.

Sodba sodišča, ki potrdi izid volitev, pa volivcem pomaga razjasniti dvome in poveča transparentnost. Sodbe lahko popravijo posledice kršitev, ojačajo zaupanje in, ko je potrebno, z razveljavijo neustreznih volitev zaščitijo integriteto volilnega procesa, meni Toplak, sicer profesor prava na Alma Mater Europaea in gostujoči profesor na univerzi Fordham v New Yorku.

Sodiščem, ki odločajo o volitvah, so v veliko pomoč tudi opazovalci volitev, je na predstavitvi knjige povedala vodja opazovalnih misij volitev Hannah Roberts z Oxforda. Meni, da so mednarodni opazovalci pogosto napačno razumljeni. "Opazovalci ne vsiljujemo načel svojih držav ali svojega osebnega mnenja o volitvah. Ocenjujemo le, kako se volitve v državi ujemajo z načeli v predpisih držav in z mednarodnimi zavezami države," je dejala.

Knjiga Routledge Handbook of Election Law, ki jo je izdala britanska založba Routledge, sicer obsega 27 izvirnih poglavij, h katerim je s svojim znanjem prispevalo 27 različnih avtorjev - vodilnih mednarodnih strokovnjakov o volilnem pravu in demokracij iz šestih kontinentov. V njej avtorji analizirajo številne spektre vezane na volilno tematiko v Evropi, Aziji, Afriki, Avstraliji ter Severni in Južni Ameriki: volilne pravice in kampanje, spol in volitve, dostop do volišč, oddajanje volilnih glasov oseb s posebnimi potrebami, spletne volitve, mednarodni standardi za doseganje svobodnih in pravičnih volitev, volilni nadzor in vloga sodišč pri volitvah, je še nanizal Toplak.