STAznanost

Marko Topič z ljubljanske fakultete za elektrotehniko dobitnik prestižne evropske nagrade

Ljubljana, 19. avgusta - Profesor Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je letošnji dobitnik prestižne evropske nagrade Alexander Edmond Becquerel za izjemne prispevke na področju fotovoltaike, so sporočili s fakultete.

Nagrado si je prislužil na podlagi akademskega in znanstvenoraziskovalnega dela z razvojem optičnih in električnih simulatorjev ter merilnih sistemov, ki jih uporabljajo številni laboratoriji in industrija, so zapisali v sporočilu za javnost.

V obrazložitvi nagrade so poudarili še njegovo izjemno angažiranost pri oblikovanju močne fotovoltaične skupnosti v Evropi in po svetu ter njegovo delo v vlogi predsednika Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko, ki jo opravlja od leta 2014.

Marko Topič od leta 2006 vodi Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko na fakulteti za elektrotehniko, kjer deluje tudi kot predstojnik celotne katedre za elektroniko. Poleg tega je pridruženi profesor na koloradski državni univerzi ter član Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Nagrado Alexander Edmond Becquerel od leta 1989 podeljuje Evropska komisija. Namen nagrade je počastiti znanstvene, tehnične ali vodstvene zasluge pri razvoju fotovoltaične sončne energije, v redkih primerih pa nagrado podelijo za izjemen izum ali odkritje.

Uradna podelitev bo letos potekala na otvoritvenem delu 8. svetovne konference o fotovoltaični pretvorbi energije, ki jo bo od 26. do 30. septembra 2022 gostil Milano.