STAznanost

Japonska študija razkrila, da lahko psi točijo solze veselja

Tokio, 23. avgusta - Japonski raziskovalci z univerze Azabu so ugotovili, da lahko psi jokajo, ko so zelo čustveno vznemirjeni. Pri tem so zaznali, da se njihova količina solz poveča ob pozitivnih čustvih, piše v študiji objavljeni v ponedeljek. Odprto pa ostaja vprašanje, ali jokajo tudi ob negativnih čustvih, ugotovitve povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ekipa pod vodstvom raziskovalca Takefumija Kikusuija je skušala ugotoviti, ali psi jočejo, ko so čustveno vznemirjeni. To so storili tako, da so izmerili količino solz v pasjih očeh s pogosto uporabljenim Schirmerjevim testom, pri katerem se pod veke namesti poseben trak.

Za osnovno meritev so test izvedli na psih med običajnim stikom z lastnikom. Ko so se psi po petih do sedmih urah ločitve ponovno srečali z lastnikom, pa so v naslednjih petih minutah njihove oči znatno povečali proizvodnjo solz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ugotovili smo, da psi točijo solze, povezane s pozitivnimi čustvi. Prav tako pa smo odkrili, da je hormon oksitocin podlaga za povečanje solz," je pojasnil Kikusui in dodal, da je bila količina solz pri psih večja, ko so se ponovno združili z lastnikom, v primerjavi z drugimi ljudmi, ki jih pes pozna.

V prihodnjih študijah želijo raziskovalci preveriti, ali psi ob srečanju z drugimi pasjimi prijatelji prav tako proizvajajo solze. Odprto pa ostaja vprašanje, ali psi jokajo tudi ob negativnih čustvih.