STAznanost
Medicina in zdravje

Univerza v Ljubljani s poletno šolo za dijake tudi o vesoljski znanosti

Ljubljana, 11. julija - Dijaki bodo na rektoratu Univerze v Ljubljani v okviru brezplačne poletne šole 31. avgusta med drugim lahko spoznali nov mednarodni magistrski študijski program Vesoljska medicina (SpaceMed) in študentski vesoljski projekt SpaceDent, so sporočili z univerze. Poleg tega se bodo 7. septembra v okviru šole lahko udeležili kariernega svetovanja.

Program Vesoljska medicina, ki ga bodo v prihodnjem zimskem semestru izvedli prvič, bodo na poletni šoli predstavili strokovnjaki s področja psihiatrije, oftalmologije in vesoljske stomatologije, ki prihajajo z Univerzitetnega kliničnega centra, Univerze v Ljubljani in Instituta Jožef Stefan. V programu sicer sodelujejo Univerza Caen Normandy iz Francije, Charité - University Medicine Berlin iz Nemčije in Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana.

V Nordijskem centru Planica, kjer bo prvi dan poletne šole, bodo dijaki spoznali tudi interdisciplinarni študentski vesoljski projekt SpaceDent, ki pripravlja zobozdravstvo na večletne misije v vesolju. Projekt je lani zaživel pod okriljem oddelka za dentalno medicino na ljubljanski medicinski fakulteti in fakultete za strojništvo ter Evropske vesoljske agencije (ESA).

Projekt je vrhunec dosegel konec minulega leta, ko so študenti iz Bordeauxa v Franciji vzleteli nad Atlantskim oceanom. Med paraboličnim letom, s katerim so poustvarili breztežnostno stanje, so izvajali zobozdravstvene posege in preučili, ali je sposobnost rokovanja z zobozdravstvenimi inštrumenti v breztežnosti dovolj nadzorovana za varno zdravljenje astronavtov v vesolju.

Kot so na univerzi zapisali v sporočilu za javnost, je vesoljska znanost novo znanstveno in tehnološko področje, ki povezuje mnoge znanstvene discipline, od tehniških in naravoslovnih, pa vse do medicine, družboslovja in humanistike ter je veda prihodnosti. Na univerzi se zavedajo pomembnosti "interaktivnega in navdihujočega spoznavanja poklicev prihodnosti, predvsem pa svojega poslanstva pri soustvarjanju odprtega pogovora o pomembnosti izbire študijskega programa".

Drugi dan poletne šole, to je 7. septembra, bo zato namenjen tudi razmisleku o študijskih željah in kariernih priložnostih, predvsem pa predstavitvi univerze in njenih študijskih programov. Dijaki zadnjih letnikov bodo lahko sodelovali na delavnicah in predavanjih, poleg tega se bodo lahko udeležili osebnih kariernih svetovanj, izračunali pričakovano število dosežnih točk za vpis na želene študijske programe in izpolnili Hollandov vprašalnik interesov.

Svetovalka za podporo kandidatom za vpis na ljubljanski univerzi Sabina Žnidaršič je pojasnila, da vsako leto srečujejo kandidate, ki imajo težave pri pravilni prijavi na izbrani študij. "Izbira študija sicer ni usodna odločitev, vendar to nikakor ne pomeni, da je tudi enostavna. Prepoznavanje svojih potencialov, interesov, pričakovanj, kariernih interesov, ob upoštevanju zunanjih, spremenljivih okoliščin, zahteva od posameznika dobro samospoznavanje in prave informacije," je pojasnila.