STAznanost

NIB med vodilnimi v Evropi pri monitoringu virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah

Ljubljana, 5. septembra - Na Nacionalnem inštitutu za Biologijo (NIB) so se kmalu po izbruhu epidemije covida-19 v Sloveniji na lastno pobudo in med prvimi v svetu lotili vzpostavitve monitoringa virusa SARS-CoV-2 v odpadnih vodah. Monitoringi virusov v odpadnih vodah spadajo v tako imenovano epidemiologijo odpadnih vod, ki je stroškovno ugodno orodje, s katerim je mogoče v realnem času spremljati prisotnost patogenov in onesnažil v družbi.

"Odpadno vodo lahko jemljemo kot informacijsko orodje, s katerim preverjamo, kaj se dogaja v okolju, saj lahko v njej zaznamo sledi mikrobov in snovi, ki vanjo zaidejo," je pojasnil Denis Kutnjak z Oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo na NIB.

Monitoring se sicer izvaja dnevno. "Na čistilnih napravah zberejo štiriindvajseturne vzorce dotoka odpadne vode. Vzorce prepeljemo v laboratorij, kjer jih koncentriramo, da povečamo občutljivost zaznave virusa. Iz koncentriranih vzorcev izoliramo genetski material virusa. S pomočjo validiranih metod nato določimo natančno količino SARS-CoV-2 v vzorcu, ki jo nato prikažemo na grafikonih, na katerih lahko spremljamo trende naraščanja ali padanja količine virusa v odpadni vodi skozi čas," je za STA razložila koordinatorka monitoringa pri NIB Nina Prezelj.

Raziskovalci na NIB so tesno povezani s kolegi iz Evropske unije, ki delujejo v okviru osrednje svetovalne skupine Evropske komisije za monitoring virusa sars-cov-2 v odpadnih vodah. To jim omogoča, da lahko pravočasno zagotavljajo informacije o novih ugotovitvah in usmeritvah, ki jih načrtuje Evropska komisija.

Evropska epidemiološka stroka prepoznava spremljanje povzročiteljev bolezni v odpadnih vodah kot enega ključnih orodij pri preventivi v sistemu javnega zdravstva, ne le za spremljanje epidemije covida-19, pač pa tudi za spremljanje prisotnosti ostalih patogenov ter ugotavljanje rezistenc. Prakse iz tujine potrjujejo praktičnost, racionalnost in učinkovitost monitoringa odpadnih vod, ki ga je 28. junija v svojem poročilu podprla tudi skupina G7.

"Raziskovalne skupine po celotnem svetu smo pokazale, da je mogoče preko rednega vzorčenja in analize odpadnih vod večjih mest natančno spremljati spreminjanje števila okuženih, zaznati nova žarišča okužb in pojav novih različic virusa ter tudi napovedati izbruhe virusa nekaj dni pred rezultati kliničnega testiranja," je ob tem dejala direktorica NIB Maja Ravnikar.