STAznanost

Odprl se je razpis za Inženirko leta 2022

Ljubljana, 7. septembra - Prijave za jubilejni peti izbor Inženirka leta so odprte do 25. septembra, sporočajo organizatorji. Posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja lahko prek obrazca na spletni strani predlagajo svojo kandidatko za Inženirko leta 2022.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji, v središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot.

Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. Komisija bo med prijavljenimi kandidatkami izbrala deset predstavnic letošnje pete generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 15. novembra.

Priznanje Inženirka leta 2022 bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 10. januarja 2023. V petih letih bo tako širši javnosti skupno predstavljenih 50 inženirk in inženirskih poklicev, so zapisali organizatorji.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo! ter poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji.