STAznanost

GZS in ministrstvo skupaj za večje vključevanje podjetij v delovanje Cerna

Ljubljana, 6. septembra - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisala pogodbo o sodelovanju pri spodbujanju sodelovanja slovenskih podjetij pri delovanju ženevskega Cerna, ki velja za osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in kjer med drugim domuje največji pospeševalnik delcev na svetu.

Namen sodelovanja med zbornico in ministrstvom je čim večjemu številu podjetij omogočiti, da izkoristijo priložnost za sodelovanje z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern), so sporočili iz GZS. Pri tem so navedli, da tako postajajo osrčje sistema za sodelovanje gospodarstva z velikimi raziskovalnimi infrastrukturami.

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti in minister Igor Papič sta se po navedbah zbornice strinjala, da konec minulega leta odobreno podaljšanje slovenskega pridruženega članstva v Cernu do julija 2024 prinaša zahtevno nalogo okrepitve sodelovanja slovenskega gospodarstva v tej raziskovalni ustanovi, kjer da je bil doslej dosežen premajhen napredek.

Papič je ocenil, da so preboj, prenos znanja in okrepitev sodelovanja v velikih mednarodnih sistemih, kot je Cern, kompleksna naloga, ki terja potrpežljivo delo s predstavniki gospodarstva, široko informiranje o priložnostih ter individualna svetovanja. Ministrstvo skozi prenovljeno pogodbeno sodelovanje z GZS cilja k uresničitvi teh ciljev, da bodo v vzajemno korist znanosti, izobraževanju in gospodarstvu.

Cantarutti je medtem pozdravil skupni interes in angažiranost, da v Cern vključijo čim večje število slovenskih podjetij. Prepričan je, da imata njihova tehnološka raven ter prodornost idej in inovacij velik potencial. Zato bo GZS še bolj zavzeto krepila zavedanje o priložnostih in spodbujala k večjemu obsegu pridobljenih poslov s Cernom. To bo odlična popotnica za odpiranje vrat tudi v druge centre znanosti in raziskav, je prepričan.

Slovenija je pridružena članica Cerna od leta 2017, kar raziskovalnim institucijam, posameznikom in podjetjem omogoča sodelovanje pri delovanju te ustanove s sedežem pri Ženevi. Na GZS so prepričani, da je lahko sodelovanje s Cernom odlična referenca podjetjem, saj jih spodbuja k razvoju in inovativnosti ter vstopu na trg, na katerem znanost ustvarja potrebe po vrhunskih izdelkih in storitvah.

Ženevski Cern, ustanovljen leta 1954, je osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture - pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov.

V Cernu so s pomočjo velikega hadronskega trkalnika, največjega pospeševalnika delcev na svetu, leta 2012 potrdili tudi obstoj Higgsovega bozona, ki je veljal za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja.