STAznanost
Humanistika in družboslovje

Portal Franček z novim šolskim letom v posodobljeni različici

Ljubljana, 9. septembra - Z novim šolskim letom prihaja tudi novi Franček, jezikovni spletni portal za mlade, ki ga pripravljajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Kot so spomnili v sporočilu za javnost, lahko z novim šolskim letom vsi prijavljeni učenci in učenke tudi znova tekmujejo v uporabi portala.

Na spletni strani Kje je kaj v slovnici so med drugimi posodobitvami dodatno izpopolnjeni opisi slovnice slovenskega jezika, denimo povsem sodoben opis zvrstnosti slovenskega jezika. To je prvi spremenjeni šolski opis po letu 1976 in je narejen na podlagi dolgotrajnih raziskav.

Na slovarski strani prinaša Franček za učence od 1. do 5. razreda čez 500 novih pomenskih opisov besed. Dodane so tudi nove etimologije besed, posebej prilagojene za učence od 6. razreda osnovne šole do konca srednje šole. Izvedeli bodo lahko na primer, da je breza poimenovana kot 'bela' zaradi barve svojega lubja, da se je beseda frača nekoč glasila prača, da je beseda hrček izpeljana iz glagola, ki se ohranja v našem hrkati in je prvotno pomenila 'kdor hrka', da so sosednji Germani sprva jahali brez sedla, ki so ga spoznali šele pri Slovanih in od njih prevzeli tudi besedo, in da je beseda kozorog, tako kot hrvaška, srbska, bosanska, črnogorska kozòrog in češka kozoroh, zložena iz samostalnikov kôza in róg, njen prvotni pomen pa je 'ki ima take roge kot koza', so v ZRC SAZU zapisali v sporočilu za javnost.

Portal Franček je že v prvem letu delovanja požel veliko zanimanje domačih in tudi tujih uporabnikov od Grenlandije do Španije. Tudi zato na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU že pripravljajo monografijo z opisi, kako je Franček nastal, kakšne so bile teoretične podlage in kako je potekala praktična izvedba. O uporabnosti tega šolskega orodja pa pričajo tudi številke: od objave do danes je imel samo slovarski del Frančka že 368.337 obiskov, so zapisali.