STAznanost
Humanistika in družboslovje

Blizu izraelske obale odkrili 3300 let staro grobno jamo

Tel Aviv, 20. septembra - V Izraelu so po naključju odkrili nedotaknjeno pokopališko jamo, staro približno 3300 let. Grobna jama iz časa egipčanskega faraona Ramzesa II. vsebuje na desetine starodavnih predmetov. Odkrili so jo v nacionalnem parku Palmahim pri Sredozemskem morju, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz urada za starine.

Jamo je odkril bager med gradbenimi deli in je po podatkih urada dostopna prvič, odkar je bila zapečatena v času Ramzesa II.

Znanstveniki so se spustili v "osupljiv prostor, za katerega se zdi, da je zastal v času", in našli izklesano jamo kvadratne oblike z osrednjim podpornim stebrom. "V jami je ležalo več deset nedotaknjenih keramičnih in bronastih artefaktov, natanko tako, kot so jih razporedili pri pogrebnem obredu," so pojasnili v uradu.

Med predmeti, ki so ležali na tleh, so našli keramiko, posode za kuhanje, posode za shranjevanje ter konice puščic in kopij.

Kot so še pojasnili v uradu, so bile posode pogrebne daritve, ki so spremljale umrlega v prepričanju, da mu bodo služile v posmrtnem življenju.

Arheolog izraelske uprave za starine Eli Jannai je najdbo opisal kot enkratno odkritje, ob katerem se je počutil, kot da bi bil na snemanju filma o Indiani Jonesu.

Znanstveniki so ocenili, da bi komora lahko omogočila celovito sliko o pogrebnih običajih v pozni bronasti dobi.