STAznanost

Potapljanje mest v južni in jugovzhodni Aziji ogroža na desetine milijonov ljudi

Singapur, 23. septembra - Obalna mesta v južni in jugovzhodni Aziji se potapljajo hitreje kot mesta drugod po svetu, zaradi česar je ogroženih na desetine milijonov ljudi, je pokazala nova raziskava singapurske tehnološke univerze. Eden od vzrokov za večje pogrezanje teh mest je tudi tamkajšnje obsežno izkoriščanje podtalnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava tehnološke univerze Nanyang (NTU) v Singapurju, objavljena prejšnji teden v reviji Nature Sustainability, je pokazala, da mesta v južni in jugovzhodni Aziji zaradi hitre urbanizacije in naraščajoče potrebe po oskrbi s pitno vodo močno izkoriščajo podtalnico.

"Mesta, ki se tako soočajo s hitrim lokalnim zniževanjem tal, so zaradi tega izpostavljena še večjemu tveganju obalnih nevarnosti, kot je že zdaj povišana morska gladina, ki jo povzroča podnebje," piše v študiji.

Na podlagi satelitskih podatkov iz 48 velikih obalnih mest po vsem svetu so raziskovalci ugotovili, da se je največje in najgosteje naseljeno vietnamsko mesto Hošiminh v povprečju potopilo za 16,2 milimetra na leto.

Visoko na seznamu je tudi pristaniško mesto Chittagong v Bangladešu, medtem ko so se Ahmadabad v Indiji, indonezijska prestolnica Džakarta in nekdanja mjanmarska prestolnica Yangon v nekaterih letih potopili tudi za več kot 20 milimetrov.

"Mnoga od teh hitro pogrezajočih se obalnih mest so velemesta, ki se hitro razvijajo in kjer velike potrebe po črpanju podtalnice in obremenitve zaradi gosto postavljenih stavb prispevajo k lokalnemu sesedanju tal," še piše v študiji.

Potapljanje mest samo po sebi sicer ni posledica podnebnih sprememb, vendar pa so raziskovalci mnenja, da njihovo delo omogoča boljši vpogled v to, kako bi te lahko "povečale učinke povprečnega dviga morske gladine, ki ga povzroča podnebje".

Po podatkih medvladnega odbora ZN za podnebne spremembe (IPCC) bo do leta 2050 več kot milijarda ljudi živela v obalnih mestih, ki jim grozi dvig morske gladine. Ta naj bi se do konca stoletja dvignila za do 60 centimetrov, tudi če bi se emisije toplogrednih plinov močno zmanjšale.