STAznanost

Sedmi Mesec znanosti to jesen z novimi dogodki

Ljubljana, 25. septembra - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport tudi letos pripravlja niz dogodkov, povezanih s predstavitvijo, delom, uspehi in promocijo slovenske znanosti in raziskovanja. Mesec znanosti se bo odvijal do konca decembra, poleg že uveljavljenih dogodkov pa letošnja izvedba prinaša tudi nekaj novosti, so sporočili z ministrstva.

V okviru Meseca znanosti, ki tokrat poteka že sedmič zapovrstjo, se bo zvrstilo več dogodkov z različnih področij znanosti in znanstvene politike. Med njimi bo letos tudi nekaj novosti kot sta Dan odprte znanosti 2022 in Dan odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov, na katerem bodo imeli obiskovalci priložnost obiskati in od blizu spoznati delovanje zmogljivih računalnikov v Sloveniji.

Zvrstili se bodo tudi uveljavljeni dogodki, kot sta podelitev državnih nagrad in priznanj na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti ter letni posvet raziskovalcev v tujini. Med bolj uveljavljenimi dogodki pa so tudi informativni dnevi Obzorja Evropa, ki bodo letos sovpadali s sprejemanjem novih delovnih programov za leti 2023 in 2024 in bodo posledično ponudili sveže informacije, relevantne za slovenski znanstvenoraziskovalni in inovacijski prostor.

Ministrstvo bo v okviru Meseca znanosti letos podprlo tudi izvedbo Festivala Uni.Minds, ki je največji slovenski spletni festival za grajenje inovacijske skupnosti in partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

Mesec znanosti se je sicer po daljšem premoru vrnil tudi na nedavno zaključeni Mednarodni obrtni sejem v Celju, kjer se je znova predstavilo Stičišče znanosti in gospodarstva, so še zapisali na ministrstvu.