STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Tehniškem muzeju Slovenije se bodo odvili Dnevi strojništva 2022

Borovnica, 27. septembra - Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani od danes do nedelje v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije pripravlja dneve strojništva 2022. Obiskovalci bodo prek praktičnih prikazov in delavnic lahko spoznali dejavnosti in izzive v strojništvu, navajajo organizatorji.

Letos so v okviru Dnevov strojništva pripravili devet demonstracij, s katerimi želijo organizatorji navzočim predstaviti številne možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter ponuditi vpogled v razgibani svet strojništva.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali in preizkusili graviranje obseka na CNC stroju, vlakenske laserje, pametno solarno rožico, infrardečo termografijo, hranilnik toplote in solarni panel. Razstavljen bo tudi študentski dvosedežnik, pojasnjena povezava med tribologijo, mazanjem in nanotehnologijo, navzoči pa bodo lahko preizkusili tudi 3D tiskanje in Stewardovo simulacijsko ploščad.

Dnevi strojništva bodo za šolske skupine potekali od danes do petka. V petek bo obisk brezplačen tudi za širšo javnost v okviru Noči raziskovalcev. V nedeljo bodo demonstracije potekale vsako polno uro med 10. in 17. uro, ogled pa bo mogoč z nakupom muzejske vstopnice.