STAznanost

Evropska komisija predlaga uskladitev pravil glede odgovornosti za umetno inteligenco

Bruselj, 28. septembra - Evropska komisija predlaga uskladitev nacionalnih pravil glede odgovornosti za umetno inteligenco. Poleg tega je sprejela predlog sprememb direktive o odgovornosti za izdelke z napako. Namen obeh predlogov je pravila glede odgovornosti prilagoditi digitalni dobi in krožnemu gospodarstvu.

"Nove tehnologije predstavljajo velik potencial za naše družbe. Spreminjajo naš vsakdanjik, lahko ga izboljšajo, lahko pa prinašajo tudi nove nevarnosti. V luči teh nevarnosti je naša naloga, da zagotovimo varnost potrošnikov v vseh okoliščinah. To velja tudi za razvoj novih tehnologij," je ob predstavitvi predloga o umetni inteligenci povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

"Prepričan sem, da so ustrezni zaščitni ukrepi temelj zaupanja potrošnikov v inovacije. Nove tehnologije lahko namreč uspešno delujejo le, če se potrošniki počutijo varne pri uporabi," je poudaril.

Ko pride do škode, mora biti po njegovih besedah jasno, da posledic ne bo nosila žrtev, ampak oseba, odgovorna za škodo. Trenutna pravila tega na področju izdelkov in storitev z umetno inteligenco ne omogočajo. Zato komisija predlaga direktivo za odgovornost na področju umetne inteligence.

Nova pravila bodo veljala, če bo izdelek ali storitev, ki deluje na podlagi umetne inteligence, povzročil škodo, ki je rezultat napake dobavitelja, razvijalca ali uporabnika. Direktiva bo obsegala vse vrste škode, ki so opredeljene v nacionalnih zakonodajah članic, kot tudi škodo, ki je posledica telesne ali materialne poškodbe ali pa diskriminacije. Namenjena je vsem oškodovancem, tako posameznikom kot podjetjem, je pojasnil komisar.

Predlog poenostavlja pravni postopek, v katerem oškodovanci dokazujejo, da je napaka, ki jo je storil nekdo, povzročila škodo. Med drugim bodo lahko dostopali do informacij podjetij, pri čemer pa bodo poslovne skrivnosti ostale zaščitene.

Direktiva večjo pravno gotovost zagotavlja tudi podjetjem, ki delujejo v sektorju umetne inteligence.

Komisija je obenem predstavila predlog spremembe direktive o odgovornosti za izdelke z napako, ki prav tako daje več pravne gotovosti podjetjem, da lahko vlagajo v nove in inovativne proizvode. Oškodovanci pa bodo lažje prišli do odškodnine za izdelke za napako.