STAznanost

Evropska noč raziskovalcev letos v znamenju dveh slovenskih projektov

Ljubljana, 28. septembra - Evropska noč raziskovalcev je pomemben dogodek, saj želijo z njim organizatorji znanost približati širši javnosti. V Sloveniji dogodek združuje projekta Humanistika, to si ti!, s katerim bodo osvetlili sobivanje človeka in živali, in Noč ima svojo moč!, v okviru katerega bodo vrata za obiskovalce odprle mnoge raziskovalne inštitucije.

V petek se bo na 17 lokacijah v Ljubljani in številnih drugih krajih v Sloveniji Noč odvijala ves dan. Otvoritev dogajanja projekta Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! bo v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Na Novem trgu pa bo znanstveni bazar, kjer bodo ves dan potekale predstavitve, delavnice, predavanja, izvajali pa bodo tudi eksperimente. Večerni del s koncertom se bo nadaljeval v atriju ZRC SAZU.

V okviru projekta Humanistika, to si ti! bodo vsi dogodki posvečeni temi Človek žival. Kot je pojasnila Idejna avtorica projekta Mateja Gaber, je njihov namen raziskovati sobivanje človeka in živali od pamtiveka do danes. "Človek se je v zgodovini zaradi živali zelo spremenil, obenem pa se je spremenila tudi žival, ki je postala privržena in nekatere brez človeka ne morejo živeti," je utemeljila. Obiskovalci se bodo tako lahko med drugim podučili o ogroženih živalskih vrstah, urbanih živalih in človeški ribici.

Projekt Humanistika, to si ti! poteka pod okriljem Univerze v Ljubljani, koordinira pa ga filozofska fakulteta. Mateja Gaber je na novinarski konferenci pojasnila, da gre za edini projekt v Evropi, ki se ukvarja s humanistiko, s sloganom pa želijo na fakulteti dati poseben poudarek humanističnim in družboslovnim znanostim in raziskavam. Menijo namreč, da so vse znanosti svojstveno humanistične, zato so združili moči z drugimi članicami univerze domala vseh znanstvenih disciplin, tudi naravoslovjem, tehničnimi vedami ter umetniškimi akademijami, skupaj z njimi pa predstavljajo vlogo znanstvenega in umetniškega raziskovanja.

V okviru projekta Noč ima svojo moč Hiša eksperimentov skupaj s partnerji, Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani, Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom, Tehniškim muzejem Slovenije in Geološkim zavodom Slovenije, izvaja različne dejavnosti. Po besedah direktorja Hiše eksperimentov Mihe Kosa med drugim raziskovalci obiskujejo šole, kjer predstavijo sebe in svoje delo. Obenem so že izvedli tudi projekt za državljane z naslovom Rastline nam pomagajo brati naravo, namen katerega je bil spremljanje rasti štirih vrst rastlin v štirih različnih tipih prsti.

V petek se bodo v različnih mestih po Sloveniji zvrstile mnoge delavnice. Med drugim bodo v Hiši eksperimentov obiskovalci lahko prisluhnili rektorju ljubljanske univerze Gregorju Majdiču, s katerim bodo spoznavali razlike med ženskimi in moškimi možgani. Med mnogimi inštitucijami pa bodo v Ljubljani dan oprtih vrat imeli Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Centralna tehniška knjižnica UL, Geološki zavod Slovenije, Kemijski inštitut in drugi.

"Prepričan sem, da bosta oba letošnja slovenska projekta v okviru Evropske noči raziskovalcev dokazala, da smo raziskovalci prav vsi, ko kuhamo v kuhinji, ko se ukvarjamo s športom ali umetnostjo, ko pridelujemo zelenjavo, začimbe in sadje na vrtu in sploh v življenju, ko si nekaj zamislimo in potem z eksperimentom to tudi potrdimo ali ovržemo," je povedal Kos.

Stojan Sorčan z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je prepričan, da je namen Evropske noči raziskovalcev izjemno pomemben. "Znanost je pomembna, še bolj pomembno pa je komuniciranje znanosti z javnostjo. Rezultati znanosti so bistveni, saj spreminjajo naše življenje," je poudaril. Dogodek je zato namenjen predvsem temu, da se predstavijo različne raziskovalke in raziskovalci, tudi mladi.