STAznanost
Medicina in zdravje

V Stockholmu danes razglasitev dobitnikov Nobelove nagrade za medicino

Stockholm, 3. oktobra - Z nagrado za medicino se danes začenjajo razglasitve Nobelovih nagrad, ki bodo letos minile v znamenju vojne v Ukrajini. V skladu s tradicijo bodo dobitniki najbolj prestižne nagrade za mir razglašeni v petek v Oslu, zmagovalci v ostalih kategorijah pa bodo razglašeni v Stockholmu.

Vse od konca druge svetovne vojne vojna še nikoli ni bila tako blizu prestolnicama Švedske in Norveške.

Rok za nominacije za nagrado za mir se je sicer iztekel 31. januarja, torej še pred rusko invazijo na Ukrajino. Kljub temu pa je lahko svoje nominacije naknadno podal petčlanski norveški posebni odbor, ki je to možnost lahko izkoristil na prvem letošnjem srečanju, ki je potekalo v dneh po začetku konflikta.

Seznam kandidatov za vse nagrade je skrivnost, znano pa je, da je za nagrado za mir prispelo 343 nominacij.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bi nagrada za medicino lahko romala v roke raziskovalcev na področju raka na dojkah ali tistih, ki so sodelovali pri razvijanju mRNK cepiv.

V torek bo razglasitev dobitnikov nagrade za fiziko, v sredo za kemijo, za literaturo v četrtek in v petek še za mir. Dobitniki nagrade za ekonomijo, ki je edina, ki je v svoji oporoki ni zapisal Alfred Nobel osebno, bodo razglašeni v ponedeljek, 10. oktobra.

Vsaka nagrada prinaša ček v višini 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, se ta znesek med njimi razdeli.