STAznanost

Začenja se mesec kibernetske varnosti

Ljubljana, 1. oktobra - Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti, vsakoletne kampanje EU za ozaveščanje pred spletnimi goljufijami. Letos poteka že desetič, temi pa sta izsiljevalski virusi in phishing prevare, dva prevladujoča trenda med današnjimi kibernetskimi grožnjami.

Mesec kibernetske varnosti letos poteka že desetič, letošnja kampanja pa sovpada z desetletjem skupnega dela institucij EU na področju ozaveščanja, usmerjenega v spodbujanje in krepitev kibernetske varnosti.

V okviru evropskega meseca kibernetske varnosti se vsako leto zvrstijo številni dogodki, s katerimi Agencija EU za kibernetsko varnost (ENISA), Evropska komisija in partnerji v posameznih državah opozarjajo na varno rabo interneta.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je v začetku septembra v luči naraščanja števila varnostnih incidentov ponovno pozval podjetja in organizacije, naj poskrbijo za usposabljanje zaposlenih o informacijski varnosti. V ta namen so pripravili posebno akcijo ozaveščanja, obenem pa zanje zasnovali tudi brezplačni spletni tečaj.

Lani je bilo v Sloveniji zabeleženih 3177 incidentov s področja kibernetske varnosti, kar je 14,5 odstotka več kot leta 2020, v avgusta objavljenem poročilu o kibernetski varnosti sicer ugotavlja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.