STAznanost

Odprte so prijave za nacionalni razpis Za ženske v znanosti 2023

Ljubljana, 4. oktobra - L'Oreal Adria in Slovenska nacionalna komisija UNESCO zbirata prijave za nacionalni razpis Za ženske v znanosti 2023, na katerega se lahko prijavijo mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Prijave so odprte do 7. novembra.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji, se na razpis lahko prijavijo znanstvenice, ki so v letošnjem študijskem letu v sklepni fazi doktorskega študija, svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let.

Program nagrajuje znanstveno odličnost mladih raziskovalk in s pomočjo podeljenih štipendij posameznice podpira na njihovi znanstveni poti ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti. Tri prijaviteljice, ki bodo s svojim znanstvenim delom prepričale komisijo, bodo prejele štipendijo v višini 5000 evrov in se pridružile 46 dosedanjim štipendistkam.

Za vprašanja pri izpolnjevanju prijavnice in kot pomoč pri pripravi vloge bo letos prijaviteljicam na voljo informativni pogovor po spletu 20. oktobra med 12. in 14. uro. Povezava na dogodek bo dostopna prek omrežja Facebook na strani L'Oreal-UNESCO "Za ženske v znanosti".

Čeprav se delež žensk v raziskovalni dejavnosti v zadnjih letih veča, so takšni progami po navedbah organizatorjev še vedno ključnega pomena pri spodbujanju mladih raziskovalk, da nadaljujejo svojo karierno pot v znanosti. Ob tem so poudarili, da sta na podiplomskem študiju v Sloveniji spola skoraj izenačena. Med prejemniki in prejemnicami doktorskega naziva je več kot polovica žensk, kar pa se ne odraža v deležu raziskovalk, saj jih je le slaba tretjina.