STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Strokovnjaka s Kemijskega inštituta o pomenu odkritij novih nobelovcev na področju klik kemije

Ljubljana, 5. oktobra - Nobelovo nagrado za kemijo bosta letos prejela dva ameriška in en danski znanstvenik za razvoj klik kemije. Dr. Ema Žagar in dr. Matjaž Mazaj s Kemijskega inštituta sta ob tem za STA pojasnila, da gre pri klik kemiji za "vrsto selektivnih kemijskih reakcij", ki so izredno uporabne za razvoj naprednih materialov in dostavo zdravilnih učinkovin.

Letošnji Nobelovi nagrajenci za kemijo bodo postali ameriški kemik Karl Barry Sharpless, danski kemik Morten Meldal z univerze v Kopenhagnu in ameriška znanstvenica Carolyn Bertozzi z univerze Stanford v Kaliforniji.

Sharpless in Meldal bosta nagrajena, ker "sta postavila temelje za funkcionalno obliko kemije - klik kemije, pri kateri se molekularni gradniki hitro in učinkovito povezujejo," so v utemeljitvi zapisali pri Švedski kraljevi akademiji znanosti, ki podeljuje nagrado.

"Klik kemija je vrsta selektivnih kemijskih reakcij, ki so se zaradi svoje učinkovitosti izkazale kot izredno pomembne za pripravo različnih biokonjugatov," je v komentarju za STA pojasnila dr. Ema Žagar, vodja Odseka za polimerno kemijo in tehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Dodala je, da je "klik kemija uporabna tudi na področju razvoja naprednih polimernih materialov in za funkcionalizacijo anorganskih materialov, poleg tega pa pomembno vlogo igra v bioortogonalni kemiji, kjer morajo reakcije potekati v bioloških okoljih, ne da bi pri tem vplivale na biomolekule ali motile biokemijske procese".

Podobno razlago je v utemeljitvi nagrade za Carolyn Bertozzi ponudila tudi švedska akademija. Med drugim so zapisali, da bo ameriška znanstvenica letos prejela Nobelovo nagrado, ker "je klik kemijo ponesla v novo dimenzijo in jo začela uporabljati v živih organizmih".

"Bioortogonalna kemija je postala pomembna metodologija bioloških študij, saj se uporablja za slikanje, identifikacijo in karakterizacijo biomolekul ter za dostavo zdravilnih učinkovin," je v komentarju še zapisala dr. Žagar.

Dr. Matjaž Mazaj, raziskovalec na Odseku za anorgansko kemijo in tehnologijo na Kemijskem inštitutu, pa je pojasnil, da klik kemija predstavlja enega izmed najobetavnejših pristopov kemijskega prilagajanja.

"Z delnim spreminjanjem določenih mest v kristalnih strukturah kovinsko-organskih poroznih materialov (ang. metal-organic frameworks ali MOFs) lahko natančno prilagajamo njihove kemijske in fizikalne lastnosti in s tem optimiziramo material za tarčno uporabo," je zapisal.

"S to kemijsko prilagoditvijo lahko na primer optimiziramo MOF strukture za selektivni zajem ogljikovega dioksida iz izpušnih plinov ali barvil iz odpadnih voda, za transport in kontrolirano sproščanje zdravilnih učinkovin," je še pojasnil dr. Mazaj.

Današnji razglasitvi nagrajencev za kemijo bosta v četrtek in petek sledili nagradi za književnost in mir. V ponedeljek nato sledi še razglasitev dobitnikov Nobelove nagrade za ekonomijo. Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra - na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega izumitelja in ustanovitelja Nobelove fundacije.