STAznanost

Raketa podjetja SpaceX proti ISS ponesla tudi rusko kozmonavtko

Cape Canaveral, 5. oktobra - Raketa podjetja SpaceX je danes z izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tudi trenutno edino rusko kozmonavtko Ano Kikino. Proti ISS je odletela štiričlanska posadka, ki jo vodi prva ameriška staroselka v vesolju Nicole Mann.

V posadki sta še Američan Josh Cassada in japonski astronavt Koichi Wakata. Izstrelitev je bila sprva načrtovana 3. oktobra, vendar pa jo je zmotil orkan Ian. Raketa dragon bo do ISS prispela v petek, posadka pa bo na vesoljski postaji ostala 145 dni.

Ameriška in ruska vesoljska agencija, Nasa in Roskozmos, sta 15. julija podpisali sporazum o skupnih poletih proti ISS, ki predvideva polete treh kozmonavtov z raketo podjetja SpaceX. Ameriški astronavt Frank Rubio je 21. septembra že poletel na ISS z rusko raketo sojuz.

Vse to se dogaja v času vojne v Ukrajini, ki jo je zanetila Rusija, medtem ko ZDA Kijev obilno zalagajo z orožjem in drugo pomočjo.

38-letna Kikina je šele peta kozmonavtka v vesolju. Sovjetska zveza je prvo žensko poslala v vesolje leta 1963, 20 let preden je šla v vesolje prva Američanka Sally Ride. Valentini Tereškovi so potem do Kikine sledile še tri, Američani pa so medtem v vesolje poslali veliko več žensk, med njimi tudi eno slovenskega rodu, Sunito Williams.