STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Začenja se 25. mednarodna multikonferenca informacijske družbe, računalništva in informatike

Ljubljana, 10. oktobra - Od danes do petka bo potekala 25. mednarodna multikonferenca informacijske družbe, računalništva in informatike - IS 2022, ki jo tradicionalno organizira Institut Jožef Stefan (IJS). Cikel dogodkov bo izveden hibridno, vstop na vse dogodke pa bo prost oziroma ob predhodni prijavi, so sporočili organizatorji.

Mednarodna multikonferenca Informacijska družba, ki poteka vsako leto na IJS, omogoča raziskovalcem, da predstavijo svoje najnovejše raziskave in odkritja z različnih področij informacijske družbe. "Kakovostno odločanje je možno samo ob poznavanju modernih znanstvenih odkritij. Na teh dogodkih bomo širši javnosti predstavili nova ključna spoznanja," so na IJS zapisali v sporočilu za javnost.

Letos cikel dogodkov obsega 11 konferenc, ki pokrivajo širok spekter področij in raziskovalnih polj. Med dogodki prvih dni so denimo konferenca o izkopavanju znanja in podatkovnih skladiščih, ki jo bosta vodila Dunja Mladenić in Marko Grobelnik. Olga in Vladimir Fomichov bosta vodila konferenco o kognitoniki, torkov dogodek o umetni inteligenci pa bosta vodila Martin Žnidaršič in Junoš Lukan.

Konferenco o demografskih in družinskih analizah bosta v sredo vodila Janez Malačič in Mari Jože Osredkar. Več informacij o posameznih konferencah je dostopnih na spletni strani IS2022: https://is.ijs.si/?p=15313. Vstop na vse dogodke je prost.

Cikel dogodkov se bo zaključil v petek s prireditvijo, na kateri bodo podelili nagrade za življenjsko delo, vezano na informacijsko družbo, ter priznanja Hall of Fame slovenskega računalništva in informatike. Prireditev se bo v veliki predavalnici IJS in na spletu začela ob 12. uri. Povezava do prenosa prireditve je https://meet.goto.com/E9-DIS/svecana-prireditev-in-predavanje.