STAznanost
Humanistika in družboslovje

Nobelova nagrada za ekonomijo trojici za raziskave o bankah in finančni krizi

Stockholm, 10. oktobra - Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2022 so prejeli Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond in Philip H. Dybvig za raziskave na področju bank in finančne krize, je sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti. Vsi trije nagrajenci prihajajo iz ZDA.

Trojica nagrajencev je "pomembno izboljšala naše razumevanje vloge bank v gospodarstvu, zlasti v finančni krizi, pa tudi o reguliranju finančnih trgov", je komisija za izbor nagrajencev utemeljila svoj izbor. "Pomembna ugotovitev njihovih raziskav je, zakaj se je nujno izogniti propadu bank," so zapisali na spletni strani nagrade.

"Spoznanja nagrajencev so izboljšala našo sposobnost, da se izognemo tako resnim krizam kot dragim reševanjem," je dejal predsednik odbora za nagrado za ekonomijo Tore Ellingsen.

Vsi trije nagrajenci si bodo v enakih deležih razdelili nagrado 10 milijonov švedskih kron oz. okoli 913.000 evrov. Nagrado jim bodo podelili na slovesnosti v Stockholmu 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Bernanke je bil v letih od 2006 do 2014 predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve, vodil jo je tudi v času globalne finančne krize 2008. Trenutno je aktiven na think tanku The Brookings Institution. Nagrado je prejel za analizo "največje gospodarske krize v sodobni zgodovini" - velike depresije v 30. letih prejšnjega stoletja. Med drugim je prikazal, kako je bil naval na banke "odločilen dejavnik pri tem, da je kriza postala tako globoka in dolga", pojasnjujejo na akademiji.

Diamond je profesor na chicaški univerzi, Dybvig pa na univerzi Washington v Missouriju. Oba sta bila nagrajena za prikaz, kako banke kot posredniki med varčevalci in posojilojemalci predstavljajo "optimalno rešitev" za usmerjanje prihrankov v investicije. Njuna analiza pa je pokazala tudi, kako kombinacija teh dveh aktivnosti banke izpostavlja tveganjem v primeru, da se razširi strah pred njihovim propadom in želi veliko število varčevalcev nemudoma do svojega denarja. To "nevarno dinamiko" lahko preprečijo vlade z zavarovanjem depozitov in kot posojilodajalec bankam v izrednih razmerah.

Na današnji razglasitvi prejemnikov nagrade je generalni sekretar Kraljeve švedske akademije znanosti Hans Ellegren po telefonu poklical Diamonda. Ta je v odgovoru na novinarska vprašanja v zvezi s krizo, ki se v svetu obeta trenutno, med drugim dejal, da se finančne krize poglabljajo, ko ljudje izgubijo zaupanje v finančni sektor. Najboljši nasvet zato je zagotavljati, da je bančni sektor zdrav in da ga kot takšnega ocenjuje tudi javnost, je dejal. Ocenil je, da je bančni sektor, v primerjavi s krizo leta 2008, v dobri formi, vendar pa se lahko tveganja pojavijo kjer koli v finančnem sistemu.

Nobelova nagrada za ekonomijo tehnično sicer ni Nobelova nagrada, saj je Alfred Nobel ni omenil v svoji oporoki, a jo vseeno podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z ostalimi Nobelovimi nagradami. Z razglasitvijo današnjih nagrajencev se je sklenil teden razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad.