STAznanost
Humanistika in družboslovje

Masten: Nobelovi nagrajenci temeljno prispevali k razumevanju vloge finančnega sistema v krizah

Ljubljana, 10. oktobra - Z Nobelovo nagrado za ekonomijo letos nagrajeno delo ni posebej povezano s trenutnim dogajanjem v svetovnem gospodarstvu. Bolj gre za obeleženje vsega, kar je svet izkusil v času globalne finančne in pozneje covidne krize, je ocenil ekonomist Igor Masten. Nobelovi nagrajenci so temeljno prispevali k razumevanju vloge finančnega sistema v krizah.

Prispevek treh Nobelovih nagrajencev - Bena S. Bernankeja, Douglasa W. Diamonda in Philipa H. Dybviga - k znanosti ni posebej pomemben zaradi trenutnega dogajanja v svetovni ekonomiji, je za STA pojasnil Masten. Gre za priznanje raziskovalnemu delu, ki se je začelo v začetku 80. let prejšnjega stoletja. To delo je pomembno vplivalo na vodenje denarne politike in se je odrazilo v uporabi spoznanj nagrajencev v globalni finančni krizi in v covidni krizi.

"Vsi trije avtorji so temeljno prispevali k našemu razumevanju, kako finančni sistem prispeva k širitvi finančnih šokov oz. finančnih kriz v gospodarstvu. Prihaja lahko do globokih in dolgotrajnih recesij," je pojasnil Masten.

Bernanke je denimo pionir na področju mehanizma t.i. finančnega akceleratorja, Diamond in Dybvig pa sta bistveno prispevala k razumevanju vloge strukture bančnih bilanc, tako z vidika finančnega vzvoda kot z vidika ročnosti sredstev, ki jih imajo banke v bilancah, pri širjenju finančnih šokov v ekonomiji.

"Nazadnje so ta spoznanja botrovala k temu, da je bila reakcija centralnih bank v globalni finančni krizi ter v covidni krizi osredotočena na hitro in močno stabilizacijo bančnega in širšega finančnega sistema kot načina, da se prepreči, da bi se krizi še poglobili in bi bili dolgotrajnejši, kot sta bili," je pojasnil sogovornik.

Nobelovo nagrado za ekonomijo za leto 2022 so prejeli Bernanke, Diamond in Dybvig za raziskave na področju bank in finančne krize, je danes sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti. Vsi trije nagrajenci prihajajo iz ZDA.

Bernanke je bil v letih od 2006 do 2014 predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve, tako jo je vodil tudi v času globalne finančne krize 2008. Trenutno je aktiven na think tanku The Brookings Institution.

Diamond je profesor na chicaški univerzi, Dybvig pa na univerzi Washington v Missouriju.