STAznanost

Japonska raketa se je po neuspešni izstrelitvi samouničila

Kumamoto, 12. oktobra - Izstrelitev japonske rakete, ki naj bi v orbito ponesla več satelitov, je zaradi težav pri letu propadla, je danes sporočila japonska vesoljska agencija (JAXA). Raketa, ki na krovu ni imela posadke, se je v manj kot desetih minutah po izstrelitvi zaradi "nepravilnosti pri določanju položaja" samouničila.

To je bila prva neuspešna izstrelitev na Japonskem v skoraj dveh desetletjih in edina za raketo Epsilon, ki je od svojega debija leta 2013 opravila pet uspešnih poletov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plovilo brez posadke je poletelo iz vesoljskega centra Uchinoura v južni japonski regiji Kagoshima, vzlet pa je JAXA tudi neposredno prenašala. Po manj kot desetih minutah so raketi zaradi "nepravilnosti pri določanju položaja" poslali signal za samouničenje, je povedal vodja projekta Yasuhiro Funo.

"Odredili smo uničenje rakete, saj če je ne moremo poslati v orbito, kot smo načrtovali, ne vemo, kam bo šla," je varnostne razloge za uničenje rakete pojasnil Funo in dodal, da so deli rakete verjetno pristali v morju vzhodno od Filipinov.

Predsednik JAXA Hiroshi Yamakawa se je javnosti za neuspeh opravičil in dejal, da je agenciji zelo žal, da ni uspela izpolniti pričakovanj Japoncev. Napovedal je, da si bodo prizadevali odkriti vzrok za neuspešno izstrelitev.

Japonska je nazadnje neuspešno izstrelila par vohunskih satelitov za spremljanje Severne Koreje leta 2003, edinkrat, ko je JAXA poslala ukaz za uničenje rakete, pa je bilo leta 1999, navaja AFP.

Raketa Epsilon-6 je sicer nosila satelit, ki naj bi vsaj eno leto krožil okoli Zemlje in izvajal poskuse z novimi tehnologijami, ter osem mikrosatelitov.