STAznanost

Svetovni dan standardizacije o skupni viziji za boljši svet

Ljubljana, 14. oktobra - Organizacije za standardizacijo po vsem svetu danes obeležujejo svetovni dan standardizacije. Poudarjajo nujnost sodelovanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in njihov pomen za naslovitev izzivov, ki jih je prinesla pandemija covida-19. Slovenski inštitut za standardizacijo mlade vabi na dan odprtih vrat.

Mednarodna elektrotehniška komisija (IEC), Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) in Mednarodna telekomunikacijska zveza (ITU), ki so nosilci mednarodne standardizacije, ob svetovnem dnevu globalno skupnost pozivajo k združitvi moči za naslovitev izziva "bolje ponovno zgraditi", ki ga je prinesel covid-19, so zapisali na spletni strani svetovnega dneva standardizacije.

"Uresničimo našo skupno vizijo", pozivajo in poudarjajo, da mednarodni standardi ponujajo praktične rešitve, za katerimi lahko vsi stojimo. "Z uporabo mednarodnih standardov postaneš del rešitve," pravijo.

Organizacije navajajo, da želijo svet, ki je boljši, bolj pošten in bolj trajnosten. Cilji trajnostnega razvoja (angl. Sustainable Development Goals - SDG), ki so jih opredelili ZN, predstavljajo skupno vizijo miru in blaginje za ljudi in planet. Vsak od teh ciljev je poziv k ukrepanju, dosežemo pa jih lahko le, če sodelujemo, menijo.

Slovenski inštitut za standardizacijo poudarja, da je standardizacija eno najpomembnejših področij za zagotavljanje varnosti, zdravja, konkurenčnega gospodarstva ter tehnološkega in družbenega napredka.

Letos so se na inštitutu odločili, da v luči evropskega leta mladih ta dan namenijo mladim nadobudnim študentom. Danes ob 9. uri jih tako v svojih prostorih v ljubljanskem BTC vabijo na dan odprtih vrat. "Slednji bodo v veliki meri oblikovali prihodnost Evrope, zato je zelo pomembno, da se čim prej in čim bolj aktivno vključijo v vse sfere sooblikovanja življenja - v izobraževanje, gospodarstvo, zdravstvo, socialo in seveda tudi v standardizacijo," so zapisali v vabilu.