STAznanost

Nagrada za življenjsko delo na področju računalništva Jadranu Lenarčiču

Ljubljana, 14. oktobra - V okviru 25. mednarodne multikonference informacijske družbe, računalništva in informatike - IS 2022, ki se je začela v ponedeljek in jo tradicionalno organizira Institut Jožef Stefan, so na današnji sklepni dan podelili nagrade s področja informacijske družbe in priznanja Hall of Fame slovenskega računalništva in informatike.

Nagrado za življenjsko delo na področju računalništva in informatike so na slovesnosti podelili nekdanjemu direktorju Instituta Jožef Stefan Jadranu Lenarčiču, ki se je uveljavil predvsem pri raziskovanju na področju robotike, zlasti robotske kinematike, ter na področjih biorobotike in humanoidnih robotov.

Je član Inženirske akademije Slovenije in dopisni član Accademie delle Scienze v Bologni. Prejel je dva častna naziva, in sicer italijanski naziv Cavaliere Ufficiale nell'Ordine al merito della Repubblica Italiana in francoski naziv Chevalier de l'ordre national du mérit.

Pri založbi Springer je do leta 2020 izdal več uredniških knjig iz serije Advances in Robot Kinematics ter dve monografiji v soavtorstvu z naslovom Robotics ter Robot Mechanisms.

Na slovesnosti so nagrado za dosežek leta na področju informacijske družbe v preteklem letu podelili skupini Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je vpeljala portal zVem.

Prejemnik nagrade, poimenovane informacijska jagoda, je skupina, ki je vpeljala elektronsko osebno izkaznico. Nagrado, poimenovano informacijska limona, pa so podelili spletni cenzuri na družbenih omrežjih in spletu.