STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na razstavi o osebnosti in delu utemeljitelja genetike Mendla

Maribor, 17. oktobra - V okviru praznovanja 200. obletnice rojstva utemeljitelja genetike Gregorja Johanna Mendla gostuje v Sloveniji razstava, ki predstavlja osebnost in delo tega enega najbolj znanih čeških znanstvenikov. Razstavo z naslovom G. J. Mendel in mukotrpna zgodba o genih, ki jo je pripravila Mendlova univerza v Brnu, danes postavljajo na ogled v Mariboru.

Razstava bo do 19. novembra na ogled v knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor. Pred tem je bila na ogled že v nekaterih drugih slovenskih krajih, med drugim v Ljubljani in Kopru.

Avtorica razstave je Lucia Sefertova, častno pokroviteljstvo nad njo pa je prevzel veleposlanik Češke v Ljubljani Juraj Chmiel.

Kot so pojasnjujejo v knjižnici, prikazuje znanstvenikovo življenje od otroštva, študijskih let na Češkem in Dunaju ter vstopa v samostan do prizadevanj postati učitelj.

"Osredotoča se na Mendlovo raziskovalno dejavnost o prenašanju dednih lastnosti ter obsežne poskuse križanja graha, nakaže pa tudi njegove 'naslednike' Huga de Vriesa, Carla Ericha Corrensa, Ericha von Tschermaka, ki so leta 1900 neodvisno drug od drugega potrdili Mendlova odkritja in zaključke. Opomni še na odnos nacizma in komunizma do genetike in prikaže njeno uporabo na različnih področjih, denimo v kmetijstvu, kriminalistiki, medicini, arheologiji ...," so ob razstavi navedli v knjižnici.

Gregor Johann Mendel (1822-1884), ki velja za pionirja genetike, se je rodil 20. julija 1822 v vasi Hynčice na ozemlju današnje Češke.