STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Podnebna štafeta bo prečkala Slovenijo

Ljubljana/Krško, 18. oktobra - Slovenijo bo danes zvečer in v sredo prečkala mednarodna podnebna štafeta, v okviru katere mladi opozarjajo na podnebne spremembe. Iz Italije bo k nam vstopila v Volčji Dragi na Goriškem, kjer jo bo pričakal tudi minister za okolje Uroš Brežan. Ponoči bo štafeta potovala po več krajih in se zjutraj ustavila v Krškem, kjer bo tudi osrednji dogodek.

V okviru programa Ekošola se pridružujejo podnebni štafeti, ki je začela svoje potovanje konec septembra iz škotskega Glasgowa in bo pod sloganom Čas se izteka v 38 dneh skozi 18 držav popeljala zlasti mlade tekače, kolesarje in jadralce na 7767 kilometrov dolgo pot. Cilj pa je egiptovski Šarm el Šejk, kjer bo potekala naslednja globalna podnebna konferenca COP27, je za STA povedal nacionalni koordinator Ekošola Gregor Cerar.

Tam želijo mladi predati podnebnim pogajalcem sporočilo, ki poziva k podnebnemu izobraževanju in zagotavljanju znanja za gradnjo bolj trajnostnega sveta. "Želimo na ta način izpostaviti nujnost zavzemanja za naš boljši jutri v smislu kakovostnega podnebnega izobraževanja. To je tudi sporočilo mladih, ki ga je podpisalo oziroma za katerega se zavzema več sto tisoč mladih, ki sodelujejo v tej iniciativi," je pojasnil Cerar.

V Sloveniji bo izvedenih tudi kar nekaj podnebnih aktivnosti glede na to, da sodeluje preko 150 eko šol in eko vrtcev z več kot 30.000 mladimi, je še dodal Cerar.

"Naš učenec kolesar in učitelj sodelujeta že na kolesarski etapi, ki bo potekala od Osnovne šole (OŠ) Kostanjevica do naše šole. Naš učenec bo tudi nosilec štafete na tej etapi, nato bo sledil kratek kulturni program. Štafeto bo zunaj na športnem igrišču pričakali vsi učenci in otroci iz naših vrtcev, skupaj okoli tisoč otrok," je za STA pojasnila Jasmina Mlakar iz OŠ Leskovec pri Krškem.

Okrog 9. ure pričakujejo prihod predsednika republike Boruta Pahorja, ki se bo pridružil naslednji skupini tekačev na trikilometrski trasi proti Krškemu. Iz šole se bo teka udeležilo deset učencev in en učitelj, je dejala in dodala, da se bodo za njimi napotili kolesarji, tako da bodo skupaj prišli do cilja oziroma zaključne prireditve.

Na šoli so sicer učenci ves teden ustvarjali na temo podnebnih sprememb, se pogovarjali z učitelji, zakaj je treba skrbeti za naš planet in zakaj je to pomembno za našo prihodnost. Pred šolo so na ogled postavili tudi veliko podnebno razstavo. Kasneje bodo tudi pri šoli izvedli še "svoj simbolični štafetni tek". Vsak razred bo temu namenil eno šolsko uro.

"Ker trasa podnebnega teka ne poteka skozi naše kraje, smo se v sodelovanju z Ekošolo odločili, da tek izvedemo v lastni organizaciji, kilometre, ki jih bodo pretekli učenci 5. razredov, pa prištejemo celotni trasi. Z namenom opozarjanja na podnebne spremembe bo našo šestkilometrsko traso v sredo preteklo 61 učencev, pridružilo se jim bo tudi pet učiteljev," je za STA dejala Eko koordinatorica POŠ Tabor na Taboru Manja Majcen.

Podnebne spremembe se dogajajo tukaj in zdaj, zato je po njenem mnenju pomembno, da se skozi tovrstne aktivnosti v ozaveščanje vključujejo tudi mladi, ki so ključ do sprememb.

Vse šole v Sloveniji, ki so prijavljene na ta podnebni akcijski dan, bodo zbrale kilometre in jih posredovale organizatorju dogodka Running Out of Time.

V Sloveniji bo štafeta po Volčji Dragi tekla skozi Vipavski Križ, Col, Logatec, Vrhniko, Dragomer, Ljubljano, Grosuplje, Ivančno Gorico, Trebnje, Mirno Peč, Novo mesto, Kostanjevico na Krki ter Krško do zadnje postaje na mejnem prehodu Obrežje/Bregana, kjer jo bodo slovenski tekači predali hrvaškim.