STAznanost

Raziskovalci s KI, Mozetič z IJS in podjetje Elan prejemniki nagrad 15. Mednarodne konference o prenosu tehnologij

Ljubljana, 18. oktobra - Na Mednarodni konferenci o prenosu tehnologij, ki je minuli teden potekala na Institutu Jožef Stefan (IJS), so podelili nagrade v treh sekcijah. Nagrado za inovacijo z največjim tržnim potencialom z javnih raziskovalnih organizacij je prejela skupina raziskovalcev s Kemijskega inštituta za projekt na temo poliuretanskih odpadkov. Nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino za izumitelje in podjetja pa sta prejela raziskovalec IJS Miran Mozetič in podjetje Elan, so sporočili z IJS.

Ljubljana, IJS. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij. Prejemnik nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino WIPO IP Enterprise Trophy Matjaž Žagar iz podjetja Elan, Ana Krstov iz Urada RS za intelektualno lastnino in Leon Korošec iz Elana. Foto: Marjan Verč, IJS

Ljubljana, IJS.
Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij.
Prejemnik nagrade Svetovne organizacije za intelektualno lastnino WIPO IP Enterprise Trophy Matjaž Žagar iz podjetja Elan, Ana Krstov iz Urada RS za intelektualno lastnino in Leon Korošec iz Elana.
Foto: Marjan Verč, IJS

Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij s podelitvijo nagrad je potekala v okviru 25. mednarodne multikonference informacijske družbe, računalništva in informatike - IS 2022, ki se je na IJS odvila minuli teden. V okviru konference so podelili nagrade v treh sekcijah, in sicer za inovacijo z največjim tržnim potencialom z javnih raziskovalnih organizacij ter dve nagradi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), za izumitelje in za podjetja, so sporočili s Centra za prenos tehnologij in inovacij na IJS.

Mednarodno strokovno komisijo za inovacijo z največjim tržnim potencialom z javnih raziskovalnih organizacij je najbolj prepričala skupina raziskovalcev s Kemijskega inštituta s projektom "From polyurethane waste to high value added raw materials". Sledila ji je skupina raziskovalcev s Poljske s projektom "Innovative equipment of intervention/service watercraft: Mobile Electromagnetic Mooring System and Batychron".

Nagrado WIPO Medal for Inventors je prejel raziskovalec z Odseka za tehnologijo površin Instituta Jožef Stefan Miran Mozetič, "izumitelj s številnimi podeljenimi mednarodnimi patenti ter soustanovitelj podjetja Plasmadis, plazemska diagnostika in sistemi." Njegovo delo je po navedbah organizatorjev vplivalo tudi na "ustvarjanje novih delovnih mest".

Omenjeno nagrado WIPO podeljuje kot priznanje raziskovalcem na slovenskih javnih raziskovalnih organizacijah, ki s patentno zaščitenimi izumi prispevajo k razvoju in blagostanju slovenskega gospodarstva ter družbe.

Nagrado WIPO IP Enterprise Trophy pa je prejelo podjetje Elan "za dosežke na področju inovativnosti v zadnjih desetih letih, za aktivno sodelovanje z raziskovalnimi organizacijami in umestitvi številnih novih proizvodov z zaščiteno intelektualno lastnino na trg".

Namen te nagrade je spodbujanje slovenskih podjetij k še bolj sistematični rabi sistema intelektualne lastnine, sodelovanju z javnimi raziskovalnim organizacijami ter metodični uporabi intelektualne lastnine pri svojem poslovanju.

Osrednja tema letošnje konference je bila sicer vloga pisarn za prenos tehnologij v povezavi z doseganjem čim večjega učinka znanosti, tehnologij in inovacij na družbo kot celoto. V uvodnih nagovorih so se teme dotaknili generalni direktor direktorata za znanost z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh, direktor IJS Boštjan Zalar in Špela Stres s Centra za prenos tehnologij in inovacij IJS.

Preko spletne povezave je udeležence nagovoril tudi mednarodno uveljavljeni strokovnjak na področju prenosa tehnologij Michel Neu iz francoske organizacije CEA (French Alternative Energies and Atomic
Energy Commission), ki je ena vodilnih prijaviteljev patentov v Franciji in v Evropi, so še sporočili organizatorji.