STAznanost

Na štirih prizoriščih po državi praznovanje dneva biosfernih območij

Kranjska Gora/Škocjan/Kozje/Murska Sobota, 22. oktobra - Julijske Alpe, Kras, Kozjansko in Obsotelje ter Mura, ki so uvrščena v Unescov program Človek in biosfera, prvič skupaj praznujejo dan biosfernih območij. Na prizoriščih Kranjska Gora, Park Škocjanske jame, Kozje in Murska Sobota bodo danes predstavili trajnostna prizadevanja in pripravili različne aktivnosti za obiskovalce.

Divača, Park Škocjanske jame. Škocjanske jame. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Divača, Park Škocjanske jame.
Škocjanske jame.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

"S široko zasnovanim praznovanjem želimo prebivalce biosfernih območjih in slovensko javnost opozoriti na pomen globalnega programa Človek in biosfera, predstaviti svoje aktivnosti in spregovoriti o svojih vrednotah. Slovenska biosferna območja so odličen primer prakse odgovornega upravljanja z okoljem, v katerem je v ospredju človek," so zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Slovenska biosferna območja na območjih zavarovane narave iščejo svojo pot. Na novo obujajo sodelovanje in dajejo večji pomen solidarnosti, oživljajo tradicije, ki odpirajo nove poti v pridelavo hrane, skrbijo za trajnostno oskrbo z vodo in energijo ter v najširšem pomenu gradijo temelje za novo kakovost bivanja. V teh prizadevanjih imajo izobraževanje, raziskovanje in inoviranje zelo pomembno vlogo, so navedli.

Slovenska biosferna območja tesno sodelujejo, v zadnjem letu pa jih je najbolj povezal skupen projekt z naslovom Tu sem doma, namenjen ozaveščanju lokalnih skupnosti in najširše slovenske javnosti o obstoju in pomenu slovenskih biosfernih območij. Del tega projekta je tudi skupno, sočasno praznovanje dneva biosfernih območij, ki ga Unescov program Človek in biosfera letos prvič praznuje po vsem svetu.

Organizacija ZN za izobraževanje, raziskave in kulturo (Unesco) letos praznuje 50 let sprejema konvencije o svetovni dediščini. V 50 letih je Unesco na svoje sezname uvrstil 1154 enot dediščine v 167 državah sveta, izvaja pa tudi različne programe, med katerimi je program Človek in biosfera, ki je usmerjen v spodbujanje življenja v harmoniji z okoljem bivanja.