STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Novem mestu podelili 52. Krkine nagrade mladim raziskovalcem

Novo mesto, 21. oktobra - Podjetje Krka je danes na slovesnosti v Novem mestu podelilo 31 Krkinih nagrad za dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela. Med njimi je pet mladih raziskovalcev prejelo veliko Krkino nagrado, ker pa so bile naloge, prispele na razpis, zelo kakovostne, so študentom podelili tudi 35 posebnih pohval in 35 Krkinih priznanj, so sporočili iz podjetja.

Prejemnikom sta nagrade na slovesnosti izročila predsednik uprave in generalni direktor Krke ter predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Jože Colarič ter član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil ter predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad Aleš Rotar. "Krkine nagrade že 52 let rastejo skupaj s Krko, se spreminjajo in prilagajajo družbenemu razvoju. Kar je najpomembnejše, prispevajo k usmerjanju mladih v raziskovanje, kritično razmišljanje, zavzeto učenje, timsko delo in ne nazadnje tudi v podjetnost." je ob priložnosti poudaril Colarič.

V podjetju so tudi letos zadovoljni z odzivom na razpis. Tudi kakovost in znanstvena vrednost prijavljenih nalog je po njihovih navedbah na visoki ravni. Verjamejo, da to kaže, da lahko mladi raziskovalci dosežejo izjemne rezultate, pri čemer imajo veliko vlogo mentorji, ki mladim pomagajo kritično in objektivno ovrednotiti tako lastne kot tudi tuje znanstvene rezultate.

Veliko Krkino nagrado so sicer prejeli Maja Bjelošević Žiberna, Ana Dolšak, Anja Kristl, Nejc Petek in Tina Vida Plavec, rezultate svojega raziskovalnega dela pa so pred slovesno podelitvijo predstavili na simpoziju.

Maja Bjelošević Žiberna je zaposlena na Katedri za farmacevtsko tehnologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (UL). Njeno raziskovanje je usmerjeno v razvoj in vrednotenje formulacij z biološkimi zdravilnimi učinkovinami.

Ana Dolšak, raziskovalka na Katedri za farmacevtsko kemijo Fakultete za farmacijo UL, se ukvarja z razvojem imunomodulatorjev, spojin, ki so sposobne uravnavati delovanje imunskega sistema.

Anja Kristl s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL je v raziskovalnem delu predstavila nov način zadrževanja makromolekul na različnih kolonah/sorbentih s pomočjo spremembe tlaka. Razvita metoda je uporabna tako za nadzor kakovosti surovin kot končnih formulacij. Zaposlena je kot vodja toksikološkega laboratorija na Inštitutu za sodno medicino na Medicinski fakulteti.

Nejc Petek, mladi raziskovalec na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL se je v okviru doktorskega dela prvič podal na področje fotokemije, v prihodnje pa ne izključuje koraka proti kakšni drugi veji kemije.

Tina Vida Plavec s Fakultete za farmacijo UL, je kot raziskovalka zaposlena na Odseku za biotehnologijo v okviru Instituta Jožef Stefan.

Poleg velikih Krkinih nagrad so za raziskovalne naloge podelili tudi 26 Krkinih nagrad, 35 Krkinih posebnih priznanj in 35 Krkinih priznanj.

"V času neprestanih sprememb v družbi in svetu je malo stalnic. Ena od njih pa gotovo ostaja: znanje. Letošnje Krkine nagrade nas ponovno utrjujejo v prepričanju, da smo na pravi poti. Vse naloge, posebej pa nagrajene, dokazujejo, da je za uspešno raziskavo potrebno združiti odličnost s pronicljivostjo in vztrajnostjo." je v spremljajočem zborniku po navedbah podjetja zapisal Aleš Rotar.