STAznanost

Slovenski arheolog Mele od januarja znanstveni vodja graškega Univerzalnega muzeja Joanneum

Gradec, 25. oktobra - Slovenski arheolog Marko Mele bo 1. januarja prihodnje leto prevzel mesto znanstvenega vodje Univerzalnega muzeja Joanneum v Gradcu. Odločitev o njegovi izbiri je bila sprejeta soglasno. Mele bo vodil devetnajst enot najstarejšega prirodoslovnega muzeja Avstrije in največjega univerzalnega muzeja srednje Evrope, je poročala ORF.

43-letni arheolog Marko Mele bo znanstveni vodenja Univerzalnega muzeja Joanneum v Gradcu v obdobju med letoma 2023 in 2027.

Kot je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, je skupno za omenjeno mesto v graškem muzeju prispelo devet prijav. Mele je v prvem odzivu izrazil željo, da si želi "več poguma za inovacije".

Kot enega od največjih izzivov za prihodnost je izpostavil vključevanje mladine v muzejski program. Kot je dejal v odzivu za slovensko uredništvo avstrijske televizije ORF, je izredno srečen in presenečen, se pa zaveda, da bo potrebno trdo delo in se "pripraviti na zelo zanimive čase".

Dodal je, da je Joanneum zanj muzej, ki se lahko razvija s tremi močnimi elementi. To so, inovacija, sodelovanje in premik iz muzejskih prostorov navzven. Sam muzej kot takšen po njegovih besedah doživlja stalno spremembe, ki se jim bodo morali tudi v prihodnosti prilagoditi.

"Računam, da bomo imeli v nekem obdobju tukaj muzej, ki zelo zgodaj povabi Štajerke in Štajerske v svoje prostore in z njimi skupaj razvija skupno vizijo in potem to tudi živi navzven," je še dejal.

Dodal je, da se sodobni muzeji soočajo z zelo velikimi izzivi; "od tega, kako pridobiti nove skupine ljudi, predvsem generacijo, ki jo bomo mogoče izgubili, če ne bomo naredili določenih sprememb, in jih privabili v muzej, in kako narediti muzej primeren kraj, kjer je mogoče preživeti svoj prosti čas".

Velik učinek na muzeje 21. stoletja ima po njegovih besedah tudi digitalizacija, ki "se nas vseh dotika in v tem smislu je razvoj neustavljiv in temu se mora muzej prilagoditi". Dodal je, da je tretja stvar, ki mu je zelo pri srcu, inovacija, "razvijati nove stvari in jih tudi v okviru muzeja preizkusiti".

Mele je bil doslej zadolžen za urejanje prazgodovinske zbirke graškega arheološkega muzeja in je med drugim lani vodil izkopavanja pod graškim gradom.