STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Danes na ogled šest slovenskih superračunalnikov

Ljubljana, 25. oktobra - Danes bodo vrata obiskovalcem odprli slovenski superračunalniški centri. Zainteresirani si bodo lahko med drugim ogledali najzmogljivejši slovenski superračunalnik EuroHPC Vega, ki se uvršča med najzmogljivejše superračunalnike na svetu, so sporočili iz Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (Arnes).

Skupno bo na ogled šest slovenskih superračunalnikov. Poleg omenjenega EuroHPC Vega, ki se nahaja v prostorih Instituta informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru, še superračunalnik Maister na Univerzi v Mariboru, superračunalnik Arctur-2 v podjetju Arctur v Novi Gorici, superračunalniške gruče Arnesa ter Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, Ažmanov računski center na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in superračunalnik HPC Trdina na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

Dogajanje se bo pričelo ob 9. uri z vodenimi ogledi, na katerih bodo obiskovalcem pokazali tehnologijo v ozadju delovanja superračunalnikov. Na oglede se je treba predhodno prijaviti na naslovu: https://indico.ijs.si/event/1520/registrations/623/.

Ob 17. uri bo sledil še spletni dogodek s predstavitvijo primerov uporabe superračunalnikov. Na dogodku bodo sodelovali Jure Borišek s Kemijskega inštituta, Iztok Lebar Bajec s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter Jazmin Aguado Sierra iz superračunalniškega centra v Barceloni. Sodelujoči bodo predstavili primere uporabe superračunalnikov pri odkrivanju novih kemijskih orodij za preučevanje senescence, pri razvoju slovenskih jezikovnih tehnologij in pri simulacijah elektrofiziološkega obnašanja srčnih prekatov.

Organizatorji želijo z dnevom odprtih vrat obiskovalcem predstaviti pomembno vlogo Slovenije, "ki s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov prispeva k razvoju superračunalništva", so še sporočili iz Arnesa.