STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Študenti ljubljanske pedagoške fakultete izdelali zmagovalni računalniški igri

Ljubljana, 26. oktobra - Skupini študentov Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani (PEF UL) sta na 10. Mednarodnem tekmovanju iz snovanja in izdelave izobraževalnih računalniških iger v Lizboni osvojili prvo in drugo mesto. Na prvo mesto se je uvrstila igra Policist Pavle, na pomoč!, drugo mesto pa je pripadlo igri HTML-Dash.

Na tekmovanju, ki je potekalo 6. oktobra 2022 v okviru 16. Evropske konference o učenju z igrami v Lizboni, so sodelovali udeleženci iz 27 držav. Poleg večine evropskih držav so bile na tem tekmovanju zastopane tudi ZDA, Brazilija, Japonska, Tajvan in Singapur, ki so na tem področju med vodilnimi, piše na spletni strani Univerze v Ljubljani.

V finalni del tekmovanja v kategoriji študentskih del se je uvrstilo 15 iger, njihovi avtorji pa so bili poleg slovenskih skupin študentov še z dveh uglednih ameriških univerz, s Tajvana, Japonske, Združenega kraljestva, Francije, Nemčije, Grčije in Portugalske.

Prvouvrščena igra Pavle, na pomoč! je namenjena učencem druge triade devetletne osnovne šole, ki izberejo izbirni predmet računalništvo, pred obravnavo učne teme algoritmi. Narejena je v obliki risanke, igralec pa prebivalcem svojega mesta skupaj z glavnim junakom policistom Pavlom pomaga reševati njihove težave. Igro so razvile študentke Sabina Širca, Katja Ferenc in Alja Herga.

Drugouvrščena igra HTML-Dash pa je namenjena učenju osnov jezika HTML. Glavna protagonistka igre je Lily, ki na poti v službo pade v jamo. V njej sreča starca Tima Leeja, ki potrebuje njeno pomoč, da zbere vse značke, potrebne za izdelavo spletne strani. Igro so razvili študenti Miha Medved, Adrijan Golja in Martin Ristič.

Študenti so igri izdelali v okviru rednih študijskih obveznosti pri predmetu Z IKT podprta učna gradiva pod mentorskim vodstvom Mateja Zapuška in Jožeta Ruglja. Pri tem so sodelovali z vrstniki z Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani s študijskega programa Grafične in interaktivne komunikacije, ki so pod mentorskim vodstvom Helene Gabrijelčič Tomc izdelali vse potrebne grafične elemente iger.

"Obe nagradi na tako pomembnem mednarodnem tekmovanju pomenita potrditev kakovosti pedagoškega dela na katedri za računalništvo in didaktiko računalništva PEF UL ter uspešno povezovanje didaktike in računalništva," piše na spletni strani UL.

Igre študentov računalništva na PEF UL se sicer na tem tekmovanju v finale uvrščajo že celo zadnje desetletje, predlani pa študenti že zasedli drugo mesto. Igre, ki so jih zasnovali in izdelali v zadnjih desetih letih, so na voljo na spletnem portalu http://hrast.pef.uni-lj.si/games.