STAznanost

Začenja se dvodnevni simpozij Nova levica: urbane in ekološke brazde na področju bivše Jugoslavije

Ljubljana, 2. novembra - Na Filozofski fakulteti (FF) in Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani se danes začenja dvodnevni simpozij Nova levica: urbane in ekološke brazde na področju bivše Jugoslavije. V prvem delu simpozija želijo organizatorji predstaviti nekatere izkušnje in analize, ki med drugim zadevajo politične akterje nove levice, državljanske in strankarske iniciative, v drugem delu simpozija pa si bodo pobližje pogledali nove urbane in ekološke iniciative v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem.

Kot so zapisali organizatorji dogodka, lahko današnjo ekonomsko, politično in okoljevarstveno krizo resno naslovijo le tiste politične iniciative, ki ciljajo na temeljno družbeno transformacijo. "Če se je nova leva politika lovila med posamičnimi borbami ("single-issue") in porazom socializma, pa so etablirane stranke že desetletja zgolj sledile neoliberalnim trendom. Po koncu neoliberalne utopije in ponavljanjem finančnih kriz sta te procese zaokrožili še koronska epidemija in intenzifikacija militarizacije. Kako na te izzive po propadu socializma, nacionalističnih vojnah in neoliberalni tranziciji odgovarjajo nove leve politike na območju bivše Jugoslavije? Cilj simpozija je tako predstaviti nekatere izkušnje in analize, ki zadevajo - ampak ne samo - politične akterje nove levice, državljanske pa tudi strankarske iniciative."

V drugem delu simpozija pa si bodo pobližje pogledali nove urbane in ekološke iniciative v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem. Po celotni regiji so se namreč po besedah organizatorjev v zadnjih letih okrepile trajnostne okoljevarstvene iniciative, ekološke brazde, ki se zoperstavljajo privatizaciji voda, gradnji hidroelektrarn ter različnim novim rudarskim projektom. Obenem pa se nadaljujejo tudi urbana politična gibanja v regiji, ki se organizirajo proti naraščajoči neoliberalizaciji in komercializaciji mestne infrastrukture ter nedostopnosti socialnih stanovanj in sovražnosti do avtonomnih prostorov. Z udeleženci in udeleženkami ekoloških in urbanih iniciativ se bodo pogovorili o ključnih izzivih organizacije, vsebin in možnosti prihodnjih prebojev, vključno z združevanjem ekoloških in urbanih iniciativ, so zapisali.

Simpozij bo potekal v angleškem jeziku in se odvija s finančno podporo raziskovalnega projekta Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v postjugoslovanskem kontekstu in v sodelovanju s programsko skupino Družbena pogodba v 21. stoletju.

Simpozij organizirajo Gal Kirn (za FF in FDV), Mirt Komel (FDV) in Karla Tepež (FDV).