STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski raziskovalec vodja nove znanstvene revije založbe Frontiers

Ljubljana, 4. novembra - Pod okriljem raziskovalne založbe Frontiers je v sredo začela izhajati nova revija s področja znanosti o pajkovcih z naslovom Frontiers in Arachnid Science, ki jo vodi slovenski raziskovalec Matjaž Kuntner. Kuntner je sestavil uredniški odbor z več kot 100 strokovnjaki z vsega sveta, med katerimi so še štirje slovenski raziskovalci, so sporočili z ZRC SAZU.

Frontiers, platforma za odprto znanost, je tretja najbolj citirana in šesta največja raziskovalna založba. Objavlja več kot 160 znanstvenih revij, 2. novembra pa je začela izhajati nova revija z naslovom Frontiers in Arachnid Science, ki jo vodi evolucijski biolog in arahnolog Matjaž Kuntner, znanstveni svetnik na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) in na ZRC SAZU.

Med 100 člani uredniškega odbora, ki ga je sestavil Kuntner, so še štirje slovenski raziskovalci, in sicer Klemen Čandek in Eva Turk z Nacionalnega inštituta za biologijo ter Matjaž Gregorič in Simona Kralj Fišer z ZRC SAZU.

Dosežek je po besedah Kuntnerja pomemben za slovenske raziskovalce, ki delujejo v uredniškem odboru, saj na ta način kreirajo trende na njihovem področju. "Pomemben pa je tudi za obe raziskovalni instituciji in nenazadnje za državo, saj med prestižnimi znanstvenimi revijami navadno ni slovenskih vodij," je pojasnil slovenski raziskovalec.

V novi reviji bodo sicer objavljali "strogo recenzirane, vrhunske raziskave o širokem spektru tem, ki zajemajo uporabo znanstvenega napredka v zvezi z pajkovci".

Znanstvene revije Frontiers so po navedbah ZRC SAZU usmerjene v skupnost in jih strokovno pregledujejo uredniški odbori, v katerih je več kot 202.000 vrhunskih raziskovalcev. "Zaradi pionirske tehnologije, umetne inteligence in strogih standardov kakovosti so bili ti raziskovalni članki pregledani že več kot 1,9 milijarde krat, kar odraža moč odprtih raziskav," so še zapisali.