STAznanost
Humanistika in družboslovje

Podelili nagrade Slovenskega sociološkega društva

Ljubljana, 5. novembra - V okviru letošnjega tradicionalnega sociološkega srečanja so sinoči podelili priznanja Slovenskega sociološkega društva (SSD). Častna člana društva sta postala Anuška Ferligoj in Miroslav Stanojević, mladi sociološki up pa Rok Smrdelj.

Ljubljana, Fakulteta za družbene vede. Tradicionalno sociološko srečanje. Foto: Slovensko sociološko društvo

Ljubljana, Fakulteta za družbene vede.
Tradicionalno sociološko srečanje.
Foto: Slovensko sociološko društvo

Častna članica društva Anuška Ferligoj je priznanje prejela za izjemne dosežke na znanstvenem in pedagoškem področju v stičišču statistike in sociologije, častni član Miroslav Stanojević pa za izjemne dosežke na znanstvenem in pedagoškem področju sociologije.

Rok Smrdelj, ki je postal sociološki up, je priznanje prejel za odlično doktorsko nalogo z naslovom Konstrukcija begunske krize v Sloveniji z vidika hibridnega medijskega sistema.

Priznanje za najboljše znanstveno delo na področju sociologije, objavljeno v zadnjih treh letih pri tuji založbi je šlo v roke Tiborja Rutarja za knjižno delo Rational Choice and Democratic Government: A Sociological Approach, ki je izšlo pri založbi Routledge.

Priznanje za najboljše znanstveno delo na področju sociologije, objavljeno v zadnjih treh letih pri domači založbi, pa so prejele Ana Kralj, Tanja Rener, Vesna Leskošek, Metka Mencin in Mirjana Ule za knjižno delo Pravica do abortusa, ki je izšla pri Založbi FDV.

Valerija Zorko je prejela priznanje za strokovno delo na področju sociologije, in sicer za uveljavljanje sociologije na področju srednješolskega izobraževanja. Priznanji za nesociologa, ki sta pripomogla k uveljavljanju sociologije, pa sta prejela Vlado Miheljak ter Boris Vezjak, in sicer za prenos družboslovne in humanistične misli v javnost.

Posebna nagrada Slovenskega sociološkega društva je šla v roke Janeza Lombergarja za niz oddaj z naslovom Spomini. Za organizacijo rednih mesečnih dogodkov v Trubarjevi hiši literature pa so posebno nagrado prejeli Gorazd Kovačič, Nina Perger, Jasna Podreka, Veronika Tašner in Lea Vrečko.

V okviru sociološkega srečanja, ki se je začelo v petek, se bo odvila vrsta dogodkov na teme povezane z izzivi okoljske in družbene preobrazbe. Osrednji dogodek srečanja je bilo plenarno predavanje nemškega politologa Ulricha Branda.