STAznanost

Tretji spletni festival UNI.MINDS bo ponovno povezal raziskovalce z gospodarstvom

Ljubljana, 8. novembra - Začenja se eden največjih slovenskih spletnih festivalov UNI.MINDS, ki je namenjen povezovanju raziskovalcev z gospodarskim okoljem. V treh dneh se bo zvrstilo 20 dogodkov, med drugim bodo znanstveniki treh največjih univerz na znanstvenih stojnicah predstavljali svoje tehnologije in znanje.

Kot so sporočili z Univerze v Ljubljani, je festival, ki poteka v okviru Meseca znanosti, namenjen "grajenju inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom."

V uvodni diskusiji festivala bodo spregovorili o tem, zakaj je sodelovanje med univerzami in podjetji tako pomembno, nato pa bo sledil vpogled v različne možnosti financiranja na področju globoko tehnoloških inovacij. Prvi festivalski dan se bo zaključil z dogodkom Dan raziskovalcev v organizaciji podjetja Novartis.

Drugi in tretji dan bodo vsebine razdeljene po tematikah: hrana, zdravje, podnebje ter proizvodnja, surovine in urbana mobilnost. Mednarodno uveljavljeni strokovnjaki bodo predstavili svetovne trende posameznega področja, sledile bodo panelne razprave ter neformalni pogovori med slovenskimi strokovnjaki iz gospodarske in akademske sfere ter odločevalci.

Celoten program festivala bo omogočil vpogled v tehnologije in ekspertize raziskovalcev Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Predstavili bodo dobre prakse sodelovanja z lokalnimi predstavniki EIT in razmišljali o boljši sistemski podpori inovacijam. Tako se bodo lahko tisti, ki razmišljajo o odcepljenem podjetju, povezali z organizacijami, ki jim pri tem lahko pomagajo.

Festival se bo zaključil 10. novembra s slavnostno prireditvijo, ki bo potekala v živo, za širšo javnost pa bo na voljo tudi preko neposrednega prenosa na spletni platformi Hubilo. Na prireditvi bodo razglasili zmagovalce Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani in prejemnike Inovacijskega sklada 2022, zbrane pa bosta nagovorila minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič ter rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič.

Glavni organizatorji festivala, ki bo potekal v okviru Meseca znanosti, so Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani, Služba za prenos znanja in tehnologij Univerze v Mariboru in Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem. Soorganizatorja dogodka sta SPIRIT Slovenija in Ljubljanski univerzitetni inkubator. Letos na festivalu sodelujejo tudi EIT Hubi Slovenija - EIT Health, EIT Food, EIT Manufacturing, EIT Raw Materials in EIT Urban Mobility. Glavni partner dogodka je farmacevtska družba Lek.