STAznanost

Slovenski festival znanosti letos z geslom Znanost v vsakdanjem življenju

Ljubljana, 9. novembra - Slovenski festival znanosti, ki se bo v hibridni obliki odvijal od danes do 15. novembra, letos poteka pod geslom Znanost v vsakdanjem življenju. Zvrstilo se bo 40 dogodkov, med drugim se bodo poklonili trem osebnostim - raketnemu inženirju Hermanu Potočniku Noordungu, jezikoslovki in prevajalki Fanny S. Copeland in sociologu Thomasu Luckmannu.

Slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo, ki ga organizira Slovenska znanstvena fundacija (SZF), bo letos potekal pod naslovom Znanost v vsakdanjem življenju. V okviru festivala se bo odvilo 40 dogodkov, pri njihovi izvedbi pa bo sodelovalo 50 izvajalcev. Del programa bo potekal v živo na več lokacijah v Ljubljani, del pa virtualno.

V živo bodo dogodki potekali 9., 14. in 15. novembra, dotikali pa se bodo zlasti področja naravoslovnih znanosti in tehnologij. Namen dogodkov je po besedah organizatorjev "spodbuditi zanimanje mladih učečih se ljudi in njihovih učiteljev za praktično doživljanje znanosti, tako v okviru izobraževalnih kakor prostočasnih aktivnosti, skratka soočanje in s tem življenje z znanostjo sleherni dan".

Ob otvoritvi festivala se bodo v živo poklonili inženirju raketne tehnike Hermanu Potočniku Noordungu, vizionarju in enemu izmed pionirjev klasične astronavtike. Letos namreč v Sloveniji slavimo 130. obletnico njegovega rojstva, SZF pa je v ta namen razglasila Noordungovo leto. Udeleženci festivala bodo spoznavali Potočnikovo načrtovanje vesoljske postaje, planiške priprave za potovanje na Mars ter radioamaterske satelite.

V popoldanskem delu prvega dne festivala bo sledil še poklon jezikoslovki in prevajalki, promotorici slovensko-britanskih kulturnih povezav, Fanny S. Copeland, velik poudarek prvega dne pa bo tudi na dosežkih slovenskih učiteljev in dijakov.

Na daljavo bo program potekal danes in v četrtek ter bo slovenski poklon sociologu slovenskih korenin Thomasu Luckmannu, ki se je ukvarjal z različnimi področji človekovega zanimanja, med drugim tudi z družbeno znanostjo in vsakdanjim življenjem, s sociologijo jezika in komuniciranja ter vedenja, so zapisali v SZF.

V četrtek bodo v okviru festivala obeležili tudi Svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Na ta dan bodo v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani slovesno odprli likovno razstavo mladih z vse Slovenije na temo potovanja in bivanja v vesolju. V okviru nagradnega likovnega natečaja, ki ga je v luči 130. obletnice rojstva Hermana Potočnika Noordunga lani organiziral SZF, je sodelovalo 749 učencev ter 332 dijakov. Za razstavo so izbrali 58 del, ki bodo na ogled do 17. novembra.

Kot so zapisali v SZF, koordinator letošnjega festivala Andraž Ivšek deli mnenje priznanih znanstvenikov, kot je Jane Goodall, da so danes mladi odtujeni od narave ter da njihovo razumevanje in iz njega izhajajoče spoštovanje narave ni zadovoljujoče.

"Udeležba na slovenskem festivalu znanosti je lahko sredstvo za preobrat, tako miselni, kakor v praktičnem delovanju," so prepričani v SZF. Drug način pa je vključevanje v občansko oziroma skupnostno znanost, o kateri bo govora tudi na festivalu, so še zapisali.

Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akademik Peter Štih.