STAznanost

Obeležujemo svetovni dan znanosti za mir in razvoj

Ljubljana, 10. novembra - Na današnji dan vsako leto obeležujemo svetovni dan znanosti za mir in razvoj, ki poudarja pomembno vlogo znanosti pri zagotavljanju in vzdrževanju miru in razvoja. Osrednja tema letošnjega svetovnega dne so temeljne znanosti za trajnostni razvoj.

10. novembra na predlog Unesca že vse od leta 2001 obeležujemo svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Svetovni dan znanosti za mir in razvoj poudarja pomembno vlogo znanosti v družbi in potrebo po vključevanju širše javnosti v razprave o znanstvenih vprašanjih. Hkrati pa opozarja na pomen znanosti v vsakdanjem življenju in ozaveščenosti javnosti o vlogi znanosti za miroljubno in trajnostno družbo, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Leto 2022 so Združeni narodi razglasili za mednarodno leto temeljnih znanosti za trajnostni razvoj, zato je to tudi osrednja tema letošnjega svetovnega dne znanosti za mir in razvoj. Dobro razvito področje temeljnih znanosti je po navedbah Unesca v interesu tako razvitih držav kot držav v razvoju, saj bi lahko z uporabo teh znanosti spodbudili trajnostni razvoj in dvignili življenjski standard.

Eden od mnogih primerov, kako močno so temeljne raziskave povezane z družbenimi spremembami, je odkritje dvojne vijačne strukture DNK leta 1953, ki je postavilo temelje sodobne genetike in genomike. Temu odkritju je leta 2003 sledil še en preboj, sekvenciranje celotnega človeškega genoma, ki je pripomoglo k izboljšanju zdravljenja genetskih bolezni in spodbudilo nastanek področja medicine, ki zdravljenje prilagaja bolnikovim individualnim značilnostim, so zapisali v Unescu.

Osrednji dogodek letošnjega svetovnega dne bo v organizaciji Unesca potekal virtualno, izpostavil pa bo pomembno vlogo temeljnih znanosti pri napredku znanja za blaginjo družbe in njen trajnostni razvoj. "Dogodek bo ponudil priložnost za predstavitev nekaterih načinov, na katere lahko učenje iz narave in poglabljanje našega razumevanja kompleksnih naravnih in družbenih pojavov postavita temelje za inovativne rešitve za skupno dobro," so zapisali na ministrstvu.

Vsako leto ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj poteka tudi Slovenski festival znanosti, ki se letos odvija pod geslom Znanost v vsakdanjem življenju. Svetovni dan bodo obeležili z odprtjem razstave likovnih del finalistov in nagrajencev natečaja posvečenega 130. obletnici rojstva raketnega inženirja, pionirja kozmonavtike in astronavtike Hermana Potočnika Noordunga. Razstava bo do 17. novembra na ogled na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Svetovni dan znanosti za mir in razvoj bo obeležila tudi slovenska Mreža Unescu pridruženih šol (ASPnet) z že tradicionalnim projektom Veselje do znanosti, ki ga izvaja Gimnazija Celje-Center. Dogodek se bo začel s predavanjem profesorja in raziskovalca na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Toma Turka, ki bo spregovoril o vlogi in pomenu znanosti v današnjem času. V popoldanskem delu pa bodo mladi lahko eksperimentirali v 17 vsebinsko raznolikih delavnicah.