STAznanost

Kitajsko vesoljsko plovilo v rekordnem času prispelo na vesoljsko postajo Tiangong

Peking, 12. novembra - Kitajsko tovorno vesoljsko plovilo Tianzhou-5 se je danes v rekordnem času uspešno izstrelilo in priklopilo na vesoljsko postajo Tiangong, so sporočili iz kitajske vesoljske agencije. Med izstrelitvijo rakete, ki je plovilo ponesla do postaje, in njegovim priklopom nanjo sta namreč minili le okoli dve uri, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izstrelitev rakete Long March-7 Y6, ki je plovilo ponesla do vesoljske postaje, so izvedli v vesoljskem oporišču Wenchang na kitajskem otoku Hainan okoli 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času. Dve uri kasneje se je plovilo že povezalo s postajo Tiangong in s tem postavilo nov rekord.

Tianzhou-5 je trenutno tovorno vesoljsko plovilo z najmočnejšo transportno zmogljivostjo na svetu in lahko opravlja naloge, kot so dostava zalog za posadko postaje, zagotavljanje podpore operacijam v orbiti in oskrba z gorivom.

Plovilo je danes na Tiangong pripeljalo pet ton zalog, vključno s hrano, medicinskimi pripomočki in čistili za astronavte. Poleg tega je dostavilo tudi rezervne in vzdrževalne dele za postajo, 1400 kilogramov rezervnega goriva in več vrst semen, ki se bodo uporabila za poskuse gojenja rastlin v vesolju, navaja EFE.

Na kitajski vesoljski postaji trenutno sicer delajo in živijo trije astronavti. Nova tričlanska posadka naj bi se jim pridružila še letos.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi na tem področju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov. Vesoljske ambicije Pekinga je deloma okrepila tudi ameriška prepoved kitajskega sodelovanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), pri kateri sodelujejo ZDA, Rusija, Kanada, Evropa in Japonska.

Leta 2024 bi Tiangong lahko postala edina vesoljska postaja na svetu, v kolikor se bo ISS na pobudo ZDA tistega leta iz vesolja res umaknila.