STAznanost

V prihodnjih tednih tedna zveze Eutopia in Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 16. novembra - Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je na današnjem srečanju z novinarji med pomembnejšimi dogodki izpostavil teden zveze evropskih univerz Eutopia, ki bo prihodnji teden potekal pod sloganom Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti. Na dogodku s pestrim programom pričakujejo preko 250 udeležencev iz Slovenije in tujine.

V tednu zveze Eutopia se bo na različnih prizoriščih v Ljubljani zvrstil nabor raznovrstnih delavnic, seminarjev in drugih vsebin za študente, raziskovalce, strateške partnerice in preostale člane zveze Eutopia. "Tekom petdnevnega programa bomo gostili strokovnjakinje in strokovnjake, ki bodo predstavili svoje področje delovanja in ga umestili v širši družbeno kulturni prostor. Med drugim se nam bosta pridružili astrofizičarka Maruša Bradač in Pippa Norris z Univerze Harvard, ki bosta z nami delili prebojne ideje s svojih področij raziskovanja," je dejal rektor.

Kot je pojasnil, je ljubljanska univerza ponosna članica zveze Eutopia, učne in raziskovalne skupnosti, ki združuje deset evropskih univerz z enotnim vodilom ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor. Njen namen je poenotiti evropski visokošolski prostor in s tem omogočiti še večjo prehodnost študentov in zaposlenih na evropskih univerzah ter ustvariti skupne temelje visokošolskega poučevanja v celotni EU.

Eutopia združuje 139 evropskih fakultet z 298.303 študenti ter 23.700 raziskovalci in pedagogi. V okviru programa oblikovanja enotnega visokošolskega prostora je tudi ustanavljanje strateških mrež univerz, do danes je bilo po Majdičevih besedah ustanovljenih 44 takšnih mrež.

Ob tem je rektor spomnil, da je Eutopia v okviru zadnjega razpisa evropskega programa Erasmus+ julija letos pridobila 14 milijonov evrov. Tako zveza desetih evropskih univerz po njegovih navedbah nadaljuje sodelovanje in povezovanje pri soočanju z globalnimi izzivi.

V ponedeljek, 28. novembra, pa se začenja tradicionalni teden univerze, ko praznujejo njen rojstni dan in predstavijo najodličnejše raziskovalne dosežke in podelijo častne nazive in priznanja. Med raznovrstnimi dogodki je Majdič izpostavil razstavo Portreti znanosti na Krakovskem nasipu, s katero želijo znanost približati prebivalcem Ljubljane, in dan odprtih vrat univerze z vodenimi ogledi, ki bo 3. decembra.