STAznanost

Slovenija na COP27 z inovativno tehnološko rešitvijo MetaCOP27

Šarm el Šejk/Ljubljana, 18. novembra - Slovenija se na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP27 predstavlja kot zelena, ustvarjalna in pametna država, aktivna na področju podnebnih sprememb in usmerjena v zeleni prehod, podprt z naprednimi digitalnimi tehnologijami. V četrtek je v Šarm el Šejku predstavila rešitev MetaCOP27, namenjeno hibridni ali virtualni organizaciji dogodkov.

Rešitev MetaCOP27 v obliki digitalne predstavitve v okolju metavesolja omogoča predstavitve podjetij in organizacij, medsebojno interakcijo posameznikov v realnem času ter ustvarjanje podjetniških skupnosti z distribuiranim načinom delovanja. Na tak način bogati njihovo vrednost znotraj verig vrednosti na globalni ravni, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

MetaCOP27 je plod slovenskega znanja in medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerskih podjetij Reeba in Distriverse.

Predstavitve se je udeležil tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki je zagotovil, da bo vlada podprla podjetja na poti k rešitvam za hitrejši digitalni in zeleni prehod, kot so pametna mobilnost, učinkovitost materialov ter napredne digitalne tehnologije.

Slovenija je po njegovih besedah država, ki se zaveda, da so podnebne spremembe ena največjih groženj, s katerimi se danes spopada človeštvo, zato je zaščita planeta in zelena transformacija ena od ključnih prioritet slovenske vlade.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je ugotovil, da ima Slovenija ponovno pionirsko vlogo pri uvajanju tehnologije metavesolje ter tako spodbuja tudi druge države, podjetja in nevladne organizacije k iskanju odgovorov na izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe. "V tej krizi potrebujemo močno sodelovanje gospodarstva in družbe," je dejal.

Da je čas za alarm in za ukrepanje proti podnebnim spremembam, ki naj bo prioriteta tudi v vseh mednarodnih projektih, pa je poudarila sekretarka v kabinetu predsednika vlade Saša Leban. Kot je dodala, je MetaCOP inovativen projekt, ki nam daje priložnost ustvarjati pozitiven vpliv na okolje, saj skoraj ne ustvarja ogljičnega odtisa.

Rešitev MetaCOP nameravajo prilagoditi tudi za naslednjo podnebno konferenco COP28, ki bo novembra 2023 v Dubaju.