STAznanost

Ljubljanska univerza gosti teden zveze desetih evropskih univerz Eutopia

Ljubljana, 20. novembra - Ljubljanska univerza prihodnji teden gosti teden zveze Eutopia, ki združuje deset evropskih univerz z enotnim vodilom ustvariti odprt, raznolik in multikulturno usmerjen visokošolski prostor. Pod geslom Univerza prihodnosti, vesolje priložnosti se bo na prizoriščih zvrstil nabor 80 delavnic in drugih dogodkov za več kot 300 udeležencev.

Po pozdravnem nagovoru rektorja ljubljanske univerze Gregorja Majdiča v novih prostorih Akademije za glasbo bodo v ponedeljek predstavniki zveze Eutopia podpisali dva pomembna dokumenta, in sicer Eutopia More Inclusion Manifesto in Global Partners Charter, ki simbolizirata začetek novih poglavij v prihodnosti zveze.

Popoldne bo sledil eden od osrednjih dogodkov, in sicer predavanje svetovno znane astrofizičarke Maruše Bradač z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, prejemnice prestižnega projekta Evropskega raziskovalnega sveta, ki je sodelovala pri zasnovi Nasinega teleskopa James Webb. Predstavila bo prve rezultate, izkušnje in koncepte upravljanja, ki so pripeljali do izjemnih odkritij pri raziskovanju vesolja.

V torek popoldne se bodo v prostorih Akademije za glasbo na dvodelni panelni razpravi z naslovom Razvoj višje izobrazbe - Trajnost kot gonilna sila pogovarjali o izzivih urbane mobilnosti, interdisciplinarnem in medsektorskem sodelovanju ter dobrih praksah povezovanja raziskovalcev in praktikov na področju trajnostne mobilnosti. Udeleženci bodo lahko izvedeli, kaj so v urbani mobilnosti odkrili v projektih Erasmus+, kot sta Urban Goodcamp in Active8-Planet.

Med osrednjimi dogodki je tudi on-line predavanje profesorice Pippe Norris z Univerze Harvard, ene vodilnih svetovno priznanih znanstvenic s področja političnih znanosti, ki bo v sredo ob 16. uri na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Sledila bo razpravo o kulturi (ne)zaupanja in upadu zaupanja javnosti v državne in znanstvene institucije.

Na Znanstvenem sejmu v sredo od 19. do 21.ure pa bo v prostorih Akademije za gledališče, radio, film in televizijo svoje raziskovalne izsledke na inovativen in privlačen način predstavilo deset mladih doktorskih in postdoktorskih študentov z različnih akademskih področij, z vseh partnerskih univerz zveze Eutopia. Zabavne predstavitve bodo znanost in raziskovanje približale obiskovalcem, ne glede na starost in izobrazbo, obljubljajo na univerzi.

V okviru tedna bodo na Krakovskem nasipu v sredo ob 15. uri tudi uradno odprli razstavo Portreti znanosti, avtorjev Arna Hodaliča in Katje Bidovec. Na dvajsetih panojih bodo do sredine januarja na ogled portreti nekaterih vrhunskih znanstvenic in znanstvenikov ljubljanske univerze, prejemnic in prejemnikov prestižnih projektov in najvidnejših raziskovalnih dosežkov. Namen razstave je komunicirati pomen znanosti v družbi, uspehe univerze, največje in najbolj uspešne slovenske raziskovalne ustanove, ter univerzo še bolje povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci.

V preddverju hotela Union pa bo od ponedeljka do petka na ogled razstava Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo. Ljubljanski študenti so namreč v okviru projekta Eutopia2050 Open Innovation Challenge pod naslovom Oblikovanje rešitev za obolele z multiplo sklerozo razvili praktične pripomočke za lajšanje življenja obolelim. Ti med drugim vključujejo pripomočke za lažjo hojo, pripravo obrokov in prenašanje bremen, za lažjo intimno nego, prilagojen nakit in prilagojene izdelke za ličenje.

Evropska komisija je pred štirimi leti začela program oblikovanja enotnega evropskega visokošolskega prostora. Del tega programa je ustanavljanje strateških mrež univerz, do danes je bilo ustanovljenih 44 takšnih mrež. Eutopia je ena od skupnosti univerz, ki so bile ustanovljene v skladu s tem programom, da bi poenotili evropski visokošolski prostor in s tem omogočili še večjo prehodnost študentov in zaposlenih na evropskih univerzah ter ustvarili skupne temelje visokošolskega poučevanja v celotni EU. Ljubljanska univerza je članica zveze že od same ustanovitve leta 2019.

Evropska komisija je Eutopio prepoznala kot eno najboljših zvez, priznanje njene odličnosti pa je bil tudi nastop rektorja Gregorja Majdiča na srečanju 300 evropskih univerz na plenarnem dogodku ob zaključku francoskega predsedovanja Svetu EU.