STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Svetovni "časomerilci" za opustitev prestopne sekunde do leta 2035

Pariz, 19. novembra - Znanstveniki in predstavniki vlad, ki se sestajajo na konferenci pri Parizu, so v petek glasovali za opustitev dodajanja prestopne sekunde do leta 2035. Gre sicer za uskladitev koordiniranega univerzalnega časa (UTC) z rotacijo Zemlje okoli svoje osi, ki je bila uvedena leta 1972.

Podobno kot prestopna leta so bile prestopne sekunde v zadnjega pol stoletja občasno dodane uram, da bi uskladile razliko med točnim atomskim časom in počasnejšim vrtenjem Zemlje.

Medtem ko prestopne sekunde za večino ljudi minejo neopazno, pa lahko povzročijo težave za vrsto sistemov, ki zahtevajo natančen, neprekinjen pretok časa, kot so satelitska navigacija, programska oprema, telekomunikacije in tudi vesoljska potovanja.

To je povzročilo precej glavobola Mednarodnemu uradu za uteži in mere (BIPM), ki je odgovoren za UTC, mednarodno dogovorjen standard, po katerem svet nastavlja svoje ure.

Na generalni konferenci za uteži in mere v francoskem Versaillesu pri Parizu je 59 držav članic BIPM in predstavniki drugih udeleženih strani v petek sprejelo resolucijo o prenehanju dodajanja prestopnih sekund do leta 2035.

Vodja pristojnega oddelka pri BIPM Patrizia Tavella je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da bo ta "zgodovinska odločitev" omogočila "neprekinjen tok sekund brez prekinitev, ki jih trenutno povzročajo nepravilne prestopne sekunde". Sprememba naj bi začela veljati leta 2035 ali še pred tem.

Kot je še povedala Tavella, je Rusija glasovala proti resoluciji, "ne zaradi principa", ampak zato, ker je želela Moskva prestaviti datum začetka veljavnosti do leta 2040.

Druge države so pozvale k hitrejšemu časovnemu okviru, denimo 2025 ali 2030, zato je bil "najboljši kompromis" leto 2035, je še pojasnila. Med vodilnimi državami, ki so zagovarjale spremembo, sta bili ZDA in Francija.

Tavella je poudarila, da se za javnost s tem ne bo nič spremenilo, še poroča AFP.

Univerzalni koordinirani čas UTC je določen z množico atomskih ur, ki so natančnejše kot vrtenje Zemlje. Da bi se oba časa uskladila, je potrebno včasih dodati sekundo. Na ta način se oba časa uskladita do največje razlike okoli 0,9 sekunde, piše v spletni enciklopediji Wikipedia.

Tovrstno usklajevanje časa je bilo uvedeno leta 1972 in odtlej je bilo UTC dodanih že 27 prestopnih sekund, nazadnje leta 2016.

"Časomerilci" si v preteklosti niso bili enotni, ali bi to prestopno sekundo še uporabljali, ali pa bi jo dodali kako drugače. Dodatna sekunda namreč povzroča težave pri nekaterih računalniških sistemih, saj jo je ponavadi treba dodati ročno, ker se običajno za uporabo prestopne sekunde dogovorijo največ pol leta vnaprej.

To je posledica tega, da spremembe v rotaciji Zemlje okoli njene osi niso povsem predvidljive. Zato potem tudi te prestopne sekunde prihajajo ob nerednih časovnih intervalih.