STAznanost

Kobilšek: EU ne more podpreti dogovora, ki briše ambicije pariškega sporazuma

Šarm el Šejk, 19. novembra - Iz egiptovskega Šarm el Šejka, kjer potekajo podaljški podnebne konference COP27, prihajajo vse bolj glasni signali, da bi se utegnila tokratna pogajanja zaključiti brez sprejetega dogovora. EU ne more podpreti tega, da dobimo slab dogovor, ki briše ambicije pariškega sporazuma, je dogajanje komentirala glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek.

Pogajanja, ki bi se morala zaključiti že v petek, tako tudi danes niso prinesla pričakovanega preboja. Kot je v izjavi prek videopovezave povedala Tina Kobilšek, Evropska unija trenutnega dogovora ne more sprejeti, raje kot to konferenco zapusti. "Grozi nam, da bo že sprejeti cilj omejitve globalnega segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija izgubljen," je dejala.

EU bi si, kot je pojasnila Kobilšek, želela več ambicij pri blaženju podnebnih sprememb in zagotovitev uresničevanja ciljev, ki so bili dogovorjeni že na prejšnjih podnebnih konferencah.

Ne glede na trenutna nesoglasja glavnih pogajalk pa se pogovori niso ustavili. Egiptovsko predsedstvo je namreč na današnji novinarski konferenci napovedalo, da pogovorov ne bo ustavilo, temveč si bo prizadevalo, da bi države našle kompromis. Po besedah Kobilšek poteka več pogovorov vzporedno, išče pa se preboj, ki bi prinesel uspešen zaključek.

Glede ustanovitve novega sklada finančne pomoči državam v razvoju zaradi gospodarske in družbene škode podnebnih sprememb je težava predvsem na strani pogajalcev držav v razvoju, poimenovanih tudi skupina G77, in Kitajske, je še izpostavila glavna slovenska pogajalka.

Ob tem je spomnila, da se je v preteklosti brez dogovora zaključila tudi podnebna konferenca v Madridu. "V naslednjih urah bo ključno, da te države, ki so si najbolj nasprotujoče, stopijo skupaj, in da predsedstvo konferenco v teh pogovorih deluje kot nek nepristranski posrednik v iskanju primernih rešitev," je napovedala.

EU je v petek izrazila pripravljenost na kompromis glede sklada, a po drugi strani zahteva, da bo v sklad vplačevalo čim več držav in drugih donatorjev, tudi velika razvijajoča se gospodarstva, da bo denar namenjen res samo za ranljive države v razvoju, ne pa tudi za velesile, kot sta na primer Kitajska in Indija, ter da bo dogovor o financiranju spremljala tudi povečana ambicija velikih gospodarstev glede znižanja izpustov.

Svet je namreč daleč od cilja omejitve globalnega segrevanja ozračja na precej pod dve stopinji Celzija, kaj šele od želenega cilja 1,5 stopinje cilja.

Glede poteka zaključnih pogovorov je bil danes oster podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je zadolžen za področje podnebnih sprememb. "Bolje je, da se konferenca konča brez dogovora kot s slabim dogovorom," je opozoril po pisanju tujih tiskovnih agencij.

Dejal je, da si bo unija do konca prizadevala za soglasje, a da so predstavniki povezave pripravljeni tudi zapustiti konferenco brez rezultata. "Cilj 1,5 stopinje Celzija danes ne sme umreti," je bil jasen.