STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na konferenci izmenjali znanja o stavbah in materialih za trajnostno prihodnost

Izola, 21. novembra - V Izoli je minuli teden potekala mednarodna konferenca InnoRenew CoE 2022, na kateri so se zbrali številni mednarodni strokovnjaki in znanstveniki ter si izmenjali znanja za izboljšanje gradbenih praks z uporabo obnovljivih materialov. Konferenco z naslovom Na novo premišljene stavbe in materiali za trajnostno prihodnost sta organizirala raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem, so sporočili z inštituta.

Izola. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022. Foto: InnoRenew CoE

Izola.
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022.
Foto: InnoRenew CoE

Izola. Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022. Foto: InnoRenew CoE

Izola.
Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem sta organizirala mednarodno konferenco InnoRenew CoE 2022.
Foto: InnoRenew CoE

Udeležence konference, ki je potekala 18. in 19. novembra, je uvodoma pozdravil namestnik direktorice v InnoRenew CoE Michael Burnard. "Vesel sem, da ste danes tukaj z namenom, da bi razpravljali o različnih področjih in interdisciplinarnih temah, povezanih s stavbami, da bi zmanjšali podnebne vplive in spodbujali inovacije na tem področju," je uvodoma dejal Burnard.

Osrednji nagovor je imel profesor na Univerzi v Gradcu in doktor znanosti na področju psihologije Thomas Brudermann, ki se ukvarja predvsem z interdisciplinarnim področjem raziskav trajnosti in inovacij. Pri tem se osredotoča na procese sprejemanja odločitev, povezanih s prehodi na trajnostni razvoj in podnebno psihologijo. Spregovoril je o nujnem premisleku vloge individualnih odločitev za trajnostno prihodnost. "Ljudje še vedno nimamo dovolj znanja o podnebnih spremembah in vse prevečkrat imamo napačne predstave, precenimo naše sposobnosti in znanje," je dejal. Poudaril je tudi, da je za doseganje bolj trajnostne družbe, potrebno razumeti kontekst individualnih odločitev, ki omogočajo okolju prijazno ravnanje posameznikov.

V sklopu štirih tematskih sklopov so udeleženci prisluhnili predstavitvam o okolju prijaznih in energetsko učinkovitih materialih ter praksah za izboljšanje grajenega okolja, najsodobnejših rešitvah za načrtovanje in ocenjevanje stavb, grajenem okolju za dobro počutje ter o načinih za premostitev vrzeli med raziskavami in družbo.

Poleg tega so organizatorji pripravili tudi posebno delavnico v okviru evropskega leta mladih z naslovom Modeliranje tokov lesa: vprašanja, izzivi in boljša prihodnost za našo mladino.

Kot je dejal raziskovalec v InnoRenew CoE Balázs Dávid, so želeli z delavnico deliti njihove izkušnje pri zbiranju in primerjanju podatkov iz različnih virov in osebnih intervjujev v okviru projekta E-LVO - Ekonomski, okoljski in družbeni vidiki predelave in rabe lesa in v njem vezanega ogljika. "Poleg ovir, na katere smo naleteli v projektu, smo predstavili tudi na novo zasnovane rešitve, ki lahko izboljšajo sistem zbiranja podatkov," je dejal raziskovalec.

Udeleženci konference so se lahko udeležili tudi delavnice, ki je bila organizirana v sklopu evropskega projekta MSCA. Raziskovalka v InnoRenew CoE Esakkiammal Sudha Esakkimuthu je predstavila proces priprave kompozitov iz obnovljivih materialov. V okviru projekta je predstavila tudi modificirane nanodelce lignina za izdelavo kompozitov in embalažo.

Mednarodna konferenca je bila tudi letos forum za celovito izmenjavo znanja in razpravo o nastajajoči vedi o obnovljivih materialih namenjenih razvijanju grajenega okolja, ki ugodno vpliva na človekovo zdravje in okolje, kot tudi o inovacijah na tem področju, so še zapisali v InnoRenew CoE.