STAznanost

Izbruh ognjenika v bližini Tonge je bil največji zabeležen vulkanski izbruh

Wellington, 21. novembra - Januarski izbruh podvodnega ognjenika Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai v bližini Tonge je bil največji vulkanski izbruh zabeležen s sodobno opremo, je danes sporočila skupina znanstvenikov pod vodstvom Nove Zelandije. Njihova študija med drugim razkriva, da je vulkan raznesel skoraj deset kubičnih kilometrov materiala in ostanke odvrgel tudi v mezosfero.

"Izbruh je dosegel rekordno višino, saj je bil prvi, ki smo ga kdajkoli videli, da se je prebil v mezosfero," je dejal geolog Kevin Mackay in hkrati poudaril, da je krater vulkana zaradi moči izbruha sedaj 700 metrov globlji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izbruh vulkana se tako lahko kosa s katastrofo na otoku Krakatoa, ki je leta 1883, še pred izumom sodobne merilne opreme, v Indoneziji zahtevala več deset tisoč žrtev. "Čeprav je bil ta izbruh velik - eden največjih po Krakatoi - je razlika v tem, da gre za podvodni vulkan," opozarja Mackay.

Študija novozelandskega nacionalnega inštituta za raziskave vode in ozračja (NIWA) je tri četrtine materiala, ki ga je vulkan raznesel, že našla, za preostali del pa predvideva, da je bil razpršen v ozračju. Piroklastični tokovi - smrtonosni tokovi lave, vulkanskega pepela in plinov, ki dosežejo temperaturo do tisoč stopinj Celzija in hitrost do 700 kilometrov na uro - so material po morskem dnu raznesli vsaj 80 kilometrov daleč.

"Vendar se zdi, da tokovi segajo še dlje, morda celo sto kilometrov stran. Sila tokov je osupljiva. Videli smo nanose v dolinah zunaj vulkana, kar pomeni, da so imeli dovolj moči, da so tekli navzgor čez ogromne grebene in nato nazaj navzdol," je povedala glavna znanstvenica ekipe Emily Lane. Pri tem je poudarila, da so ravno ti tokovi najverjetneje poškodovali podmorske komunikacijske kable v Tongi.

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai je januarja izbruhnil pod vodo z močjo enakovredno stotim atomskim bombam in sprožil 15-metrski cunami, ki je na pacifiški otoški kraljevini porušil številne hiše in ubil najmanj tri ljudi. Naravna nesreča je poškodovala tudi podmorske komunikacijske kable, kar je Tongo za več tednov odrezalo od preostalega sveta in oviralo prizadevanja za pomoč žrtvam.