STAznanost

Portreti znanosti bodo krasili Krakovski nasip

Ljubljana, 23. novembra - V okviru tedna zveze desetih evropskih univerz Eutopia so na Univerzi v Ljubljani (UL) pripravili razstavo Portreti znanosti, na kateri bodo predstavljeni inovativni portreti osemnajstih vrhunskih raziskovalk in raziskovalcev UL ter portreta Ane Kansky in Frana Ramovša. Na Krakovskem nasipu bo na ogled do sredine januarja.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo z razstavo poudariti pomen znanosti v družbi ter raziskovalne uspehe Univerze v Ljubljani še bolj povezovati z mestom ter njegovimi prebivalci in obiskovalci. Uradno odprtje razstave z vodenim ogledom bo danes ob 15. uri.

Izvedbo razstave so na univerzi zaupali Arneju Hodaliču in Katji Bidovec, ki sta se v zadnjih letih z nekaj odmevnimi projekti specializirala tudi za fotografiranje znanosti. Kot sta povzela, pri njunem delu ni šlo le za enostavno portretiranje, temveč sta želela delo znanstvenic in znanstvenikov na inovativne načine vizualno implementirati v vsako fotografijo ter tako obiskovalcem razstave znanost predstaviti na nekoliko drugačen način.

Razstava je del številnih aktivnosti univerze na področju komuniciranja znanosti, utrjevanja zaupanja v znanost in dviga ugleda znanosti v družbi, tokratne fotografije pa dokazujejo, da lahko ravno preplet umetnosti in znanosti ponuja nove možnosti na področju komuniciranja znanosti, je izpostavil kurator razstave Dejan Jontes.

Poleg osemnajstih raziskovalk in raziskovalcev bosta razstavljena tudi zgodovinska portreta Ane Kansky, prejemnice prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani in Frana Ramovša, ki je imel 3. decembra 1919 na novoustanovljeni univerzi prvo predavanje.